Herkesi ağlatan kavuşma: Bebekler yıllar sonra aileleriyle ilk kez tanıştı
Gazze'de doğar doğmaz İsrail ordusunun saldırısına yakalanan ve tedavi için Mısır'a götürülen prematüre bebekler, 2,5 yıl sonra ailelerine kavuştu. Anne babalar ilk defa gördükleri evlatlarına gözyaşları içinde sarıldı.
İki yıl önce İsrail'in korkunç saldırıları ortasında Gazze’den tahliye edilen prematüre bebekler, aylar sonra aileleriyle ilk kez tanıştı.
Birleşmiş Milletler koordinasyonunda gerçekleştirilen operasyon kapsamında 11 çocuk, aylar süren ayrılığın ardından ebeveynlerine kavuşurken duygusal anlar yaşandı.
Bebekler, 2023 yılının Kasım ayında Şifa Hastanesi’ndeki yenidoğan yoğun bakım ünitesinden çıkarılarak Mısır’a götürülmüştü.
O dönemde hastane çevresinde şiddetli çatışmalar yaşanırken, bebeklerin yanında yalnızca sağlık ekiplerinin bulunmasına izin verilmiş, aileleri onlara eşlik edememişti.
İki yılı aşkın süre boyunca çocuklarına dokunamayan aileler, yeniden buluşma anında gözyaşlarına boğuldu.
Annelerden biri, kızına sarılırken “Bugün yeni bir doğum günü gibi, yeni bir başlangıç” sözleriyle duygularını ifade etti.
Doktorların verdiği bilgiye göre tahliye edilen 29 prematüre bebekten yedisi Mısır’da hayatını kaybetti.
Geri kalan çocukların bir kısmı ailelerinin yanına dönerken, bazıları ise farklı ülkelerdeki yakınlarının yanında bulunuyor.
Savaş sırasında birçok hastane ve yenidoğan ünitesi ağır hasar görürken, bölgedeki sağlık altyapısı ciddi şekilde zayıfladı.
Yetkililer, özellikle prematüre bebekler için Gazze'de gerekli ilaç ve tıbbi ekipman eksikliğinin devam ettiğini belirtiyor.
Uzmanlar, Gazze’de temel ilaçların yaklaşık yarısının, tıbbi malzemelerin ise büyük bölümünün temin edilemediğini ifade ederken, sağlık sisteminin yeniden inşasının uzun zaman alacağına dikkat çekiyor.