TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta, alkolle ilgili düzenlemeler ile yapı kooperatiflerinin tarım arazileri üzerinde mülkiyet ve sınırlı ayni hak edinmelerinin yasaklanmasına ilişkin düzenlemeler içeren yeni torba kanun teklifinin görüşmelerine başlanacak.
TBMM, 21 Mayıs’ta başladığı 10 günlük bayram tatilinin ardından yoğun mesaiye hazırlanıyor. Yeni haftada, Genel Kurul’da ve komisyonlarda yeni kanun teklifleri görüşülecek.
Genel Kurul’da 2 Haziran Salı günü “Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile Çeltik Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin görüşmelerine başlanması bekleniyor.
İÇKİ SATIŞINDA YENİ DÖNEM
Kanun teklifi ile alkollü içkilerin veya alkollü içkileri üreten, ithal eden ve pazarlayan firmaların isim, marka, logo, amblem veya alametlerini çağrıştıracak şekilde isim, sözcük, şekil, resim ve harfler iş yerlerinin içinde, dışında, vitrinlerinde, satış ünitelerinde ve hiçbir etkinlik alanında bulundurulamayacak.
Fermente alkollü içki markası, distile alkollü içki markası olarak, distile alkollü içki markası fermente alkollü içki markası olarak kullanılamayacak.
Yurt genelinde 22.00-06.00 saatleri arasında alkollü içki satış yasağına ilişkin yaptırımlarda mülki idare amirleri yetkilendirilecek.
KOOPERATİFLERE DÜZENLEME
Ayrıca yasa teklifine göre, yapı kooperatiflerinin tarım arazilerinde mülkiyet edinmesine izin verilmeyecek.
Teklifte, tarım arazilerinin korunması amacıyla kooperatiflerin bu araziler üzerinde mülkiyet ve sınırlı ayni hak edinmelerinin yasaklanması, ancak tarımsal amaçlı faaliyet gösteren kooperatiflerin bu çerçevedeki hak edinimlerinin Tarım ve Orman Bakanlığı iznine tabi kılınması, tarım arazilerinde arazi kullanım planlarına aykırı fiillere yönelik yaptırım uygulanması, tarım arazileri üzerindeki izinsiz yapılara elektrik, su ve doğalgaz hizmeti götürülmesinin engellenmesine yönelik düzenlemeler yer alıyor.
İZİNSİZ YAPILARA CEZA
İzin alınmadan yapılmış her türlü yapı ve tesise, ilgili idareler, kurum ve kuruluşlar tarafından elektrik, su ve doğal gaz bağlantısı ve abonelikleri tesis edilmeyecek. Bu hükme aykırı davranan idare, kurum ve kuruluşlara her abone başına 100 bin lira idari para cezası verilecek.
Tarımsal amaçlı arazi kullanım plan ve projelerine aykırı hareket edilmesi halinde, bin liradan az olmamak kaydıyla bozulan arazinin her metrekaresi için 2 bin 500 lira idari para cezası uygulanması öngörülüyor.
DSİ TAŞINMAZLARINA DÜZENLEME
Ayrıca teklifte, DSİ’ye ait veya hissedar olduğu taşınmazlarının satışı ve kiralanmasına ilişkin düzenleme yapılması, veteriner hekimlere ilişkin kanunlarda yer alan disiplin cezalarının yeniden düzenlenmesi ve disiplin para cezalarının artırılması öngörülüyor.
Karbon yutak ormanlarının kurulması, bazı arazilerde 2/B uygulamasının yapılabilmesine ilişkin düzenleme yapılması, Elektrik Piyasası Kanunu kapsamında DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan projeler için sürenin uzatılması, sözleşmesiz ve izinsiz şeker pancarı ekilememesi, şirketlerin belirlenen ekim alanı dışında pancar temininde izne tabi olması düzenleniyor.