İngiltere'de gündem 'Türk mutfağı'... Ünlü şefler turistleri uyardı: Bu yemeklere dikkat edin
Londra’nın en ünlü üç Türk restoranının şefleri, turistlerin Türkiye'de yemek yerken nelere dikkat etmesi gerektiğini İngiliz basınına anlattı. Ünlü şeflere göre Türkiye'de turistlere yönelik birçok yiyecek "otantik" değil ve bunu anlamanın bazı yolları var.

İngiliz Daily Mail gazetesi, ünlü şeflerin Türkiye’ye giden turistlere Türk mutfağıyla ilgili uyarılarda bulunduğu bir haber yayınladı.

Türkiye’deki birçok turistin otantik olduğunu düşündüğü birçok yiyeceğin aslında yanlış hazırlandığı kaydedilen haberde, hangi yiyeceklerden uzak durulması gerektiği sıralandı.

Londra’da en çok tercih edilen üç Türk restoranının şefleri İlknur Çelik, Onur Nalcı ve Kemal Demirasal,”Türkiye’de Türkler gibi yemek yeme” önerilerini anlattı.

BUNLARDAN UZAK DURUN
Ünlü Türk şeflere göre, Türkiye’de birçok yiyeceğin otantik olduğu sanılabilir ama aslında bunlar turistlere yönelik ve Türk mutfak geleneklerini yansıtmıyor.

Örneğin fesli kişilerin sattığı dondurmaların, “saray mutfağı” olarak sunulan yağlı yiyeceklerin ve lahmacunların çoğu yeterince kaliteli değil.

Onur Nalcı, “şerbet” olarak satılan renkli içeceklerde ve kumpirde de dikkatli olunması tavsiyesinde bulunuyor.

Baklava Türk mutfağının vazgeçilmezi olsa da hamuru fazla kalın olan baklava otantik bir lezzet değil.
Şef İlknur Çelik, baklava katlarının çok ince olması, kaliteli tereyağ kullanılması gerektiğini vurguluyor.
Çelik, lokumun da fazla şekerli olmaması ve ağızda dağılması gerektiğine dikkat çekerek birçok yerde satılan lokumun kalitesiz olduğunu ifade ediyor.

TURİST TUZAĞI MI?
Türk şeflere göre yiyeceklerin “turist tuzağı” olduğunu anlamanın bazı yolları var.

Alakart menülerin Türk mutfağında pek olmadığını kaydeden Şef Kemal Demirasal, ayrıca deniz ürünü ve etin birlikte servis edilmediğini de aktardı.

Fast-food tarzı kebap menülerinin de tercih edilmemesi gerektiğini kaydeden şefler, “Türk gecesi” olarak duyurulan eğlencelerde de otantik yemekler bulunmayacağı uyarısı yaptı.

Şefler, turistlere yemeklerin günlük olarak ya da sipariş üzerine pişirilip pişirilmediğine dikkat etme tavsiyesinde de bulundu.
Ayrıca odun ateşi gibi geleneksel pişirme yöntemi kullanan yerlerin tercih edilmesi de tavsiyeler arasında yer aldı.