Petrol fiyatları, ABD ile İran arasındaki müzakerelerde çıkmaza girildiği yönünde işaretlerle yükseldi.

ABD Başkanı Donald Trump dün, İran'ın ABD'nin savaşı sona erdirmek üzere barış görüşmeleri yapılması önerisine verdiği yanıtı reddederek Tahran'ın taleplerinin "kesinlikle kabul edilemez" olduğunu söyledi

Trump'ın İran'ın yanıtını "kabul edilemez" olarak niteleyerek reddetmesinin ardından arz endişeleriyle yükseldi, Hürmüz Boğazı'nın kapalı kalması da piyasalar üzerindeki baskıyı sürdürdü.

PETROL FİYATLARI

Orta Doğu'da gerilimlerin yakın vadede azalacağına dair umutların azalmasıyla Brent petrolün varili yüzde 4'ün üzerinde artışla artışla 105 dolarda seyretti.

ABD hafif ham petrolü yüzde 4,92 yükselerek 100 dolar seviyesinde işlem gördü.

İki ham petrol de geçen hafta ABD ile İran arasındaki çatışmaların sona ereceği ve Hürmüz Boğaz'ından petrol geçisinin başlayacağı beklentileriyle yüzde 6 değer kaybetmişti.

ABD’li yetkililere göre Trump’ın çarşamba günü Pekin’e gitmesi ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile İran başta olmak üzere çeşitli konuları görüşmesi bekleniyor.

BANKALARDAN KORKUTAN SENARYO

Morgan Stanley tarafından yayımlanan yeni raporda, Hürmüz Boğazı'nın kapalı kalma süresinin Haziran ayını aşması durumunda, küresel piyasaları fiyat artışlarından koruyan 9,3 milyon varillik "kalkanın" çökebileceği belirtildi. Banka, ablukanın uzaması durumunda Brent petrolün 150 dolar seviyelerini test edebileceği uyarısında bulundu.

ING analistleri de bugün yayımladıkları notta, “2026 sonuna doğru petrol şokunun etkisi azalsa bile Hürmüz Boğazı’nda yeniden kesinti yaşanması riski, düşük stok seviyeleri ve zayıf politika koordinasyonu fiyatların içinde jeopolitik risk priminin kalmaya devam etmesine yol açacak” değerlendirmesinde bulundu.

Analistler, talep artışının yeniden hız kazanması ve stokların kademeli toparlanmasıyla birlikte Brent petrolün 2026 boyunca varil başına 90 doların üzerinde kalmasını, 2027’de ise 80-85 dolar bandında seyretmesini beklediklerini belirtti.

UZMANLAR FİYATLARIN YÜKSEK KALACAĞINI ÖNGÖRÜYOR

IG piyasa analisti Tony Sycamore yayımladığı notta, “Piyasaların odağı artık tamamen Başkan Trump’ın bu hafta Çin’e yapacağı ziyarete çevrildi” ifadelerini kullandı. Sycamore, Trump’ın Pekin’i İran üzerindeki etkisini kullanarak kapsamlı bir ateşkese ve Hürmüz Boğazı’ndaki süregelen aksaklıkların çözümüne yönlendirebileceğine dair umutların bulunduğunu belirtti.

Saudi Aramco Üst Yöneticisi Amin Nasser ise pazar günü yaptığı açıklamada, dünyanın son iki ayda yaklaşık 1 milyar varillik petrol kaybı yaşadığını, sevkiyatlar yeniden başlasa bile enerji piyasalarının dengelenmesinin zaman alacağını söyledi.