İsrail, İran ile yaşanan 12 günlük savaşta füze saldırılarının neden olduğu maddi zararın yaklaşık 10 milyar şekel (3 milyar dolar) olduğunu açıkladı.

İsrail Maliye Bakanlığı tarafından bu hafta paylaşılan hesaplamalar, İran’ın neredeyse iki hafta süren füze atışları boyunca İsrail savunmasını ne ölçüde aşabildiğini gözler önüne serdi.

BÖYLESİ HİÇ GÖRÜLMEDİ

İsrail Vergi İdaresi Genel Müdürü Shay Aharonoviç, tahribatın büyüklüğüne dikkat çekerek, “Bu şimdiye kadar karşılaştığımız en büyük zorluk. İsrail tarihinde bu kadar büyük bir hasar hiç yaşanmadı” dedi. Vergi İdaresi, zarar gören işletmelere yapılacak tazminat ödemelerinden sorumlu kurum olarak çalışıyor.

Bu hesaplamalara, savaş sırasında kullanılan savunma sistemleri ve silahların yeniden temini için gereken maliyetler dahil değil. Nihai değerlendirmenin tamamlanmasıyla birlikte, toplam maliyetin çok daha yüksek rakamlara ulaşabileceği ifade ediliyor.

12 MİLYAR DOLARLIK FATURA

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, düzenlediği basın toplantısında savaşın toplam maliyetinin 12 milyar doları bulabileceğini söyledi.

Öte yandan, İsrail Merkez Bankası Başkanı Amir Yaron, Bloomberg TV’ye yaptığı açıklamada bu rakamın yaklaşık yarısı kadar olabileceğini belirtti.

Nihai maliyet ne olursa olsun, 20 aydır devam eden geniş çaplı çatışmalar nedeniyle zaten baskı altındaki ekonomi için büyük bir yük oluşturacağına dikkat çekildi.

İsrail Merkez Bankası, 2025 yılı için yüzde 3,5 oranında ekonomik büyüme öngörüyor. Ancak bu tahminin son savaş nedeniyle olumsuz etkilenebileceği ifade ediliyor.

28 ÖLÜ, 1300 YARALI

İsrail, 13 Haziran’da İran’a yönelik bir dizi insansız hava aracı ve füze saldırısıyla çatışmayı başlatmıştı. Ardından her iki taraf, ABD Başkanı Donald Trump’ın salı sabahının erken saatlerinde ilan ettiği ateşkese kadar karşılıklı saldırılarını sürdürdü.

İsrail acil yardım hizmetleri, saldırılarda 28 kişinin hayatını kaybettiğini ve 1300’den fazla kişinin yaralandığını açıkladı. İran hükümeti ise 627 vatandaşının yaşamını yitirdiğini duyurdu.

TRUMP DA HASARA DİKKAT ÇEKMİŞTİ

İsrail, dünyanın en gelişmiş hava savunma sistemlerinden birine sahip olmasına rağmen, füzelerin yüzde 10 ila 15’inin engellenemeyeceğini öngörüyor.

ABD Başkanı Trump, çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Bu balistik füzeler çok sayıda binayı yok etti,” diyerek İsrail ve İran’ın artık “yorgun ve bitkin” olduğunu söyledi.

EKONOMİ DURMA NOKTASINA GELMİŞTİ

Savaş süresince İsrail ekonomisi neredeyse tamamen durma noktasına geldi; okullar ve hayati hizmet veren işletmeler dışındaki tüm işyerleri kapatıldı.

İsrail Maliye Bakanlığı, işletmelere yapılacak tazminat ödemesinin 5 milyar şekele kadar çıkabileceğini bildirdi.

Devletin ödeyeceği toplam tazminatın, Ekim 2023’te Hamas militanlarının düzenlediği saldırılar nedeniyle ödenen meblağın iki katına ulaşabileceği değerlendiriliyor.

O tarihten bu yana İsrail, Hizbullah tarafından kuzey bölgelerine atılan füzelerden kaynaklı zararın bedelini de üstlenmişti.

İRAN FÜZELERİ BÜYÜK ŞEHİRLERİ HEDEF ALDI

İran’la yaşanan savaşın Hamas ve Hizbullah’la yaşanan çatışmalardan daha maliyetli olmasının iki temel nedeni bulunuyor.

Birincisi, Hamas ve Hizbullah’ın hedef aldığı bölgeler kırsalda ve nüfus yoğunluğu düşük yerleşim alanlarıyken, İran’ın doğrudan balistik füze saldırıları Tel Aviv’i de kapsayan, yaklaşık 1600 kilometrekarelik yoğun nüfuslu şehirleri hedef aldı. Bu bölgede İsrail nüfusunun en az yüzde 50’si yaşıyor.

İkincisi ise, İran’ın füzelerinin çok daha yıkıcı olması. Bazı füzelerin 500 kilograma kadar patlayıcı taşıdığı ve çarpma anında etrafa saçılan parçalardan dolayı büyük hasar yarattığı belirtildi.

İRAN'IN KAÇ FÜZESİ VAR?

Başbakan Binyamin Netanyahu, savaş sırasında İran’ın balistik füze kapasitesini sınırlamanın ve nükleer programını yok etmenin başlıca hedefleri olduğunu söylemişti. İsrail’in tahminlerine göre, çatışmaların başladığı gün İran’ın 2 bin ila 2 bin 500 balistik füzesi bulunuyordu ve bunların yaklaşık yarısı hala aktif.

Sadece yerleşim alanları değil, İsrail’in en önemli araştırma kurumlarından biri olan Weizmann Bilim Enstitüsü ile ülkenin en büyük petrol rafinerisi olan Hayfa’daki tesisler de ciddi zarar gördü. İsrail’in güneyindeki bir kamu hastanesi de füze saldırısıyla doğrudan isabet aldı.