İsrail'in Filistin'de sivillere yönelik saldırıları ve açlık ve susuzluğu bir silah olarak kullanması büyük tepki çekmeye devam ederken bu sabah, İsrail'in güvenlik kabinesi, Gazze Şeridi'ni işgal planını onayladı.
Bölgedeki Filistinlilerin tahliye edilerek kara harekatı düzenlenmesi beklenirken İsrail'in bu adımına uluslararası kamuoyundan tepki geldi.
Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, İsrail'in Gazze'yi işgal planına devam etmemesi gerektiğini söylerken bunun uluslararası yasaların ihlali anlamına geleceğini söyledi.
İngiliz The Guardian'a konuşan Wong, "Avustralya, İsrail'in bu yolda gitmemesi yönünde çağrı yapıyor. Bu sadece Gazze'deki insani yıkımı kötüleştirecek" dedi.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer da açıklamalarda bulundu.
Starmer, İsrail'in hamlesinin yanlış olduğunu ve İsrail hükümetinin bunu gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.
Starmer, "İsrail hükümetinin Gazze'deki gerilimi tırmandırma kararı yanlış ve biz bunun yeniden gözden geçirilmesi çağrısını yapıyoruz" dedi.
Finlandiya Dışişleri Bakanı Elina Valtonen'den de açıklama geldi. Valtonen, Gazze'de yaşananlardan dolayı aşırı endişeli olduğunu söylerken, "Biz Gazze'de ateşkesin bir an önce gelmesini ve İsrailli rehinelerin bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz" dedi.
İskoçya Başbakanı John Swinney de İsrail'in kararını eleştirdi. Eski adıyla Twitter olarak bilinen sosyal medya platformu X'te paylaşımda bulunan Swinney, "İsrail hükümetinin kararı daha çok insanın acı çekmesine sebep olacak" dedi.
Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan da konuyla ilgili açıklama geldi. Açıklamada Çin hükümetinin İsrail'in kararı konusunda çok ciddi endişeleri olduğuna vurgu yapılırken, "Gazze Filistinlilerindir" denildi.
MUHALEFET DE TEPKİLİ
İsrail'de muhalefet lideri Yair Lapid, bu adımı çok sert dille eleştirdi. Güvenlik kabinesinin aldığı kararı "Tam bir felaket" şeklinde yorumlarken, "Aşırı sağcı bakanlar Itamar Ben Gvir ve Bezalel Smotrich, Netanyahu'yu tam da Hamas'ın istediği bir şey yapmaya çekti" dedi.
Alınan kararın çok sayıda rehine ve askerin ölümüne neden olacağını söylerken siyasi bir çöküş olacağının da altını çizdi.
Lapid, "Bu tam da Hamas'ın istediği bir şey. Hedefi olmadan cephede sıkışan, sonraki gününü düşünemeyen ve kimsenin nereye gittiğini anlamadığı anlamsız bir işgali yürüten bir İsrail" dedi.