İşte en çok pestisit bulunan meyve ve sebzeler
Bilim insanları en çok toksik pestisit bulunan meyve ve sebzeleri tespit ederek risk haritasını çıkardı.

ABD merkezli kâr amacı gütmeyen kuruluş The Environmental Working Group (EWG) üzerinde en çok pestisit barındıran meyvelerin listesini yayınladı.

Listede elma, üzüm, çilek ve ıspanak üst sıralarda yer alırken EWG'nin listesinde daha güvenilir olan meyve ve sebzeler de sıralandı.

Bitkilerin verimliliğini artırmak için kullanılan kimyasalların insan sağlığına olumsuz etkileri olduğu da belirtildi.

Uzmanlar elde edilen mahsulleri inceleyerek çileklerden alınan numunelerde ortalama 7.8 farklı pestisit tespit edildiğini açıkladı. Bu pestisitler arasında karbendazim isimli maddenin de bulunduğu ve bunun iktidarsızlık ve kansere sebep olduğu da duyuruldu. Çileklerde ayrıca nörolojik yan etkisi olan bifentrin maddesinin de bulunduğu kayıtlara geçti.

Uzmanlar 46 meyve ve 12 sebze türünü inceledi. ABD Tarım Bakanlığı ve Gıda ve İlaç Dairesi'nin topladığı on binlerce numuneyi mercek altına alarak analiz etti.

12 üründe toplam 209 pestisit bulunurken ürünlerin yüzde 95'inde en az bir kimyasal izine rastlanıldığı da belirtildi.

Bilim insanları fludioksonil, piraklostrobin, boskalit ve pirimetanil gibi maddelerin meyve ve sebzelerde en çok bulunan kimyasallar olduğunun da altını çizdi.

Uzmanlar bu maddelerin DNA'ya zarar verdiğini ve kanser riskini artırabildiğini açıklarken, bazı kimyasal maddelerin ise hormonal bozukluklara da sebebiyet verebildiğini açıkladı.

EWG'de görevli kıdemli toksikoloji uzmanı Dr. Alexis Temkin, "Giderek artan kanıtlar gösteriyor ki tarımda kullanılan kimyasallar insanların hormon sistemini bozabiliyor" dedi.

Listede üst sıralarda yer alan ıspanakta da çok sayıda pestisit bulunduğu belirtildi. Ortalama olarak 7 farklı pestisit tespit edilirken, incelenen bir numunede ise toplam 19 farklı pestisitin bulunduğu da kayıtlara geçti.

ABD'de toplanan ıspanaklarda, Avrupa'da yasaklanan permetrin isimli kimyasalın bulunduğu belirtilirken bunun sinir sistemini bozduğu kaydedildi.

Elmalarda ise difeminalin isimli maddenin bulunduğu ve bunun da kan dolaşımı, böbrek, ciğerler için çok ciddi zarar verebileceği belirtildi.

EWG uzmanları, organik ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtirken meyve ve sebzelerin iyice yıkanması ve uygun durumlarda kabuklarının soyulması gerektiğini belirtti.

En çok pestisit bulunan meyve ve sebzeler
Çilek
Ispanak
Üzüm
Şeftali
Erik
Nektar
Elma
Biber
Kiraz
Böğürtlen
PESTİSİT ORANI DÜŞÜK MEYVE VE SEBZELER
Avokado
Mısır
Ananas
Soğan
Papaya
Bezelye
Kuşkonmaz
Kavun
Kivi
Lahana
Karpuz
Mantar
Mango
Tatlı patates