Japonya'nın rekabet kurumu Adil Ticaret Komisyonu, Google'ın 2020'den bu yana en az altı Android telefon üreticisine kendi tarayıcısını varsayılan arama motoru yapması için baskı yaptığını tespit ettiğini açıkladı.
Buna göre telefon üreticileri, Google'ın uygulama mağazasını kullanmak için bu şartları kabul etmeye zorlandı. Japonya'da satılan Android cihazların yüzde 80'inde Google'ın uygulama mağazası kullanılıyor. Komisyon bunu haksız ticaret uygulaması olarak değerlendirdi.
Google'ın söz konusu telefon üreticilerine ve telekom şirketlerine, Google servislerini ana ekranda tutmaları ve rakip servisleri yüklememeleri karşılığında arama motoru gelirinin bir kısmını geri ödemeyi de vaat ettiği ifade edildi.
Ancak Japonya'nın tekel karşıtı yasaları, adaletsiz ticari uygulamaları yasaklıyor ve bu tür uygulamalar nedeniyle rakip firmaların piyasaya girmesinin önüne geçildiği belirtiliyor.
Bu arada Japonya’nın bu hamlesi büyük bir teknoloji şirketine karşı verilen ilk haksız uygulamayı durdurma kararı. Bu da Japonya’nın artık Avrupa ve ABD gibi daha katı bir rekabetçi yaklaşımı benimsediğini gösteriyor.
Google'a yollanan resmi bildiride artık telefon üreticilerine kendi servislerini dayatmaması ve rakip hizmetlere alan tanıması belirtildi. Şirket ayrıca bağımsız denetimci atayarak kurallara uyduğunu beş yıl boyunca raporlamak zorunda kalacak.