ABD Başkanı Donald Trump'ın Kanada'ya gümrük vergileri getirmesi, ABD ile Kanada arasında kriz yaratırken Ontario Başbakanı Doug Ford, dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Ford, iki komşu ülke arasındaki ticaret savaşının Pazartesi günü yoğunlaşmasıyla birlikte Kanada'nın ABD Başkanı'na karşı "mutfak lavabosundaki her şeyi fırlatmaya" hazır olması gerektiğini söyledi.

Ford, Trump'ın Kanada otomotiv endüstrisini hedef alan yeni gümruk vergilerini açıklamasından sadece birkaç saat sonra bir radyo röportajında, "O kibirli. Çok küstah" dedi.

Ford, Trump'ın Kanada imalat sektörünü sıkıştırmaya devam etmesi durumunda Ontario'nun elektrik ihracatını kesebileceği konusunda uyardı.

Ford, Associated Press'e ayrı bir açıklamada, "1,5 milyon ev ve işyerine elektrik sağlıyoruz. Her şey masada. Ne gerekiyorsa yapacağım. Trump'ın bir paket pili olsa iyi olur" diye ekledi.

Başkan, Truth Social'da yaptığı bir paylaşımda Ford'u "boş laflarla" suçlayarak, Amerika'nın "on yıllardır Kanada'yı taşıdığını" söyledi.

Trump, "ABD her zaman Kanada'dan çok daha büyük, zengin ve güçlü olacak" derken Kanada liderlerinin "uyum sağlamaması" durumunda "çok daha kötü" sonuçlarla karşılaşacakları konusunda uyardı ve ülkeyi ABD'yi sömürmekle suçladı.

Kanada, 2024 yılında New England'ın elektrik ihtiyacının yaklaşık %5'ini karşılıyordu, ancak bu oran kış aylarında %15'e kadar çıkmıştı.

Ford ayrıca, ticaret savaşı tırmandıkça Kanada'nın ABD'ye kritik minerallerin tedarikini kısıtlayabileceği konusunda da uyardı. Ford, "Onların tedarikini keseceğim. Ontario'dan bir kum tanesi bile çıkaramayacaksınız" yorumunu yaptı.

TRUMP VERGİLERİ ARTIRMIŞTI

Trump'ın tehdidi, Kanada'dan ithal edilen otomobil, kamyon, otomotiv parçaları ve çeliğe uygulanan gümrük vergilerinin 1 Ocak'tan itibaren yüzde 50'ye çıkarılacağını açıklamasından sadece birkaç saat sonra geldi.

Trump, Truth Social'da yaptığı paylaşımda, "Kanada yıllardır Amerika Birleşik Devletleri'ni sömürüyor" diyerek, "Kanada artık bir eyalet gibi muamele görmeyecek. Kendilerini hak sahibi hissediyorlar, oysa bizim Kanada'ya ihtiyacımız yok, onların bize ihtiyacı var" ifadesini kullandı.