Kanserin çaresi tardigradlarda gizli
Dünyanın en dayanıklı canlıları olan tardigradlar, radyasyona dayanıklı protein üretebiliyor. Yeni bir araştırma onların bu özelliğinin kanser tedavisinde devrim yaratabileceğini gösteriyor.

Tardigrad olarak da bilinen su ayıları dünyanın en dayanıklı canlıları. Yeni bir araştırma bu canlıların dayanıklılıklarının kanser tedavisinde çığır açabileceğini gösteriyor.
Hasar önleyici olarak bilinen Dsup proteini, DNA’yı radyasyonun sebep olduğu hasardan koruyor. Ancak bu protein tardigradlara özgü. Nature dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, bu proteinin radyasyon tedavisi gören kanser hastalarında işe yarayabileceğine işaret ediyor.

Fareler üstünde yapılan çalışmada, Dsup proteini sayesinde radyasyonun farelerdeki sağlıklı hücrelere verdiği hasarın büyük ölçüde azaltıldığı görüldü. Üstelik bu süreçte radyasyon kanserli hücreleri başarılı bir şekilde hedef almayı başarmıştı.

MIT’de mekanik mühendisliği konusunda uzman ve bu çalışmanın da yazarı olan Giovanni Traverso, MIT News’e verdiği demeçte “Radyasyon kanserli hücrelere karşı faydalı olsa da yan etkileri nedeniyle bu yararları kısıtlanabiliyor” dedi.

MRNA TEKNOLOJİSİNDEN FAYDALANDILAR
Araştırmacılar farelerdeki bazı hücreleri Dsup proteinini üretecek şekilde değiştirmek için mRNA teknolojisini kullandı, daha sonra bu hücreleri radyasyona maruz bıraktı.

Üstünde değişiklik yapılan hücreler radyasyon hasarına karşı dayanıklılığını korudu. Araştırmacılar, tardigradların ürettiği bu proteinin DNA zincirine bağlanarak (radyasyon tedavisi gören hastalarda sık görülen bir durum olan) parçalanmayı önlediğine inanıyor.

Şimdi bilim insanları bu buluştan yola çıkarak Dsup’un daha gelişmiş bir versiyonunu üretebileceklerine inanıyor. Bu şekilde radyasyonun istenmeyen yan etkilerini ortadan kaldırabileceklerini umuyorlar.
Ekibin bu teknolojiyi kullanmak istedikleri tek alan kanser değil: Astronotları uzaydan kaynaklanan radyasyona karşı korumak için de yine bu protein kullanılabilir.