Yeni bir araştırma, sebze ve meyve ağırlıklı diyetlerin yalnızca kalp, bağırsak ve beyin sağlığına yardım etmediğini, bazı kanser türlerine karşı da güçlü koruma sağladığını ortaya koydu.
Özellikle vejetaryen ve vegan beslenen bireylerin, bazı kanser türlerine yakalanma riskinin ciddi oranda azaldığı belirlendi.
Amerikan Klinik Beslenme Dergisi'nde yayımlanan geniş kapsamlı çalışmada, ABD ve Kanada’da yaşayan yaklaşık 80 bin kişinin sağlık verileri incelendi. Çalışma, 2002-2007 yılları arasında kanser tanısı olmayan bireylerin, 2015 yılına kadar olan sağlık durumlarını takip etti.
Çalışmanın baş yazarı olan Loma Linda Üniversitesi’nden epidemiyoloji uzmanı Gary Fraser, “Bu çalışma, mide ve lenfoma gibi kanserler için elimizdeki en güçlü verilerden birini sunuyor” dedi.
Verilere göre, vejetaryenler mide kanserine yakalanma açısından yüzde 45 daha az risk taşıyor. Lenfoma riskinde ise yüzde 25 oranında düşüş gözlendi.
Tüm kanser türleri genelinde ortalama yüzde 12 daha düşük risk söz konusu.
Çalışmada, “Bu veriler, vejetaryenlerin hem genel olarak kansere, hem de daha sık görülen kanser türlerine karşı daha az risk taşıdığını gösteriyor” ifadeleri yer aldı.
SİNDİRİM SİSTEMİNDE BELİRGİN ETKİ
Araştırmacılar, vejetaryen diyetin en güçlü etkisinin sindirim sistemi organlarında görüldüğünü vurguluyor.
Bunun nedeni, bu organların doğrudan tüketilen gıdalarla temas etmesi.
Raporda, “İşlenmiş etler mide ve bağırsak kanserleri için zaten bilinen bir risk faktörü. Buna karşılık, sebze, özellikle narenciye, ızgara balık ve etin ölçülü tüketimi koruyucu etki sağlayabilir” denildi.
Öte yandan araştırma, vejetaryen diyetin bazı kanser türlerinde (örneğin idrar yolları ve sinir sistemiyle ilgili olanlar) belirgin bir koruma sağlamadığını ortaya koydu.
Akciğer, yumurtalık ve pankreas kanseri gibi bazı türlerde ise riskin düşme eğiliminde olduğu, fakat bu sonuçların istatistiksel olarak kesinlik kazanmadığı belirtildi.
Araştırmacılar, vejetaryen olmanın mutlaka herkes için uygun ya da gerekli olmadığını, esas önemli olanın bitkisel besinlerin artırılması olduğunu vurguluyor. Vegan veya vejetaryen beslenme tarzları bazı bireyler için besin eksikliklerine yol açabilir.