Yozgat, Sivas ve Kayseri üçgenindeki dere kenarlarında kendiliğinden yetişen gilaburu meyvesi, vatandaşlar tarafından toplanarak salamura olarak saklanıp, kışın meyve suyu olarak tüketiliyor.

Bölge halkının geçim kaynaklarından biri olan ve halk arasında böbrek hastalıklarının tedavisinde yaygın olarak kullanılan gilaburu meyvesi de don ve kuraklıktan büyük oranda etkilendi. Yozgat’ın Çayıralan ve Çandır bölgelerinde meyvenin dalında kuruması nedeniyle hasat edilmedi.

'HELE CEVİZ HİÇ OLMADI'

Bölge sakini Mustafa Esin, “Mevsim gereği soğukların ve sıcakların çok sıcak veya çok soğuk dengesi olmasından dolayı bu sene hiçbir şey yok. Hiçbir meyve, ceviz hele hele hiç olmadı. Şeker pancarımız var o bile kuraklıktan etkilendi. 8-10 ton aldığımız şeker pancarı 3-5 tona düştü. Nohut, mercimek, ayçiçeği yine hakeza öyle. Hiçbir şeyi alamadık. Bu sene çok vahim. Çiftçinin durumu çok kötü” diye konuştu.

'ELİMİZDE NE SUYU KALDI NE GİLABURU VAR'

Yozgat’ın Çandır ilçesinde vatandaşlardan gilaburu meyvesini alıp, işledikten sonra pazara sunan iş insanı Mustafa Kır, gilaburu meyvesinin bölgede az olması nedeniyle fiyatının da çok yüksek olduğunu, bu nedenle henüz alım yapamadığını söyledi.

Kır, “Nisan ayında olan -18 derece soğuktan dolayı ne meyvelerimiz ne de gilaburu meyvesi kalmadı. Bir de bakım yok. Sular daha çekildi. Gilaburu suyu seven bir ürün, su kenarlarında yetişir ağırlıklı olarak. Vatandaşta da yok, çiftçide de yok, bizde de yok bu sene. Bu sene gilaburusuz bir yıl geçirecek herhâlde" dedi.

GİLABURUNUN FAYDALARI NELER?

Gilaburu bitkisi içeriği yüksek oranda C ve E vitamini, antosiyaninler, karoten, flavanoidler fenolik bileşiklere sahip.

Terapötik etkileri göz önünde bulundurulduğunda mikroorganizma öldürücü, kolesterol dengeleyici, karaciğer detoksu, kramp ağrılarının azaltıcı, gaz giderici, yatıştırıcı, iltihap giderici, yara iyileştirici, kan sulandırıcı, antioksidan özellikler taşır.

Böbrek taşı oluşumunu önleyebilir, rahim enfeksiyonlarını iyileştirebilir, hipertansiyon ve astım gibi kronik hastalıkların semptomlarını yatıştırıp, sindirim sorunları, öksürük, karın ağrısını, adet kramplarını ve soğuk algınlığına iyi gelebilir.

Anti bakteriyel ve iltihap kurutucu özelliği bulunan ve bağışıklık sistemine destek olan gilaburunun faydaları şunlardır:

Gilaburu suyu böbrek taşı oluşumunu azaltıp, dökmeyi kolaylaştırır.

Yüksek tansiyonu dengelemeye yardımcıdır.

Rahim kaslarını gevşeterek adet sancısı ağrılarını azaltabilir.

Ödem ve şişkinliği geçirebilir.

Kabızlık problemine iyi gelir.

Cilt tabakalarını arındırır ve anti-aging etkisi yapar.

Gilaburu, ülseratif kolit, pankreatit gibi rahatsızlıklarda yara iyileşme sürecine katkı sağlar.

Kanser karşıtı özelliği ile hücre farklılaşmamasının önüne geçilmesine yardımcı olması bazı kanser türlerine karşı destekleyicidir.