Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un ülke siyasetinde üst düzey bir pozisyonda olan kız kardeşi Kim Yo Jong, bugün yaptığı açıklamada, Japonya'nın ABD yapımı Tomahawk seyir füzesini denemesinin ardından, Japonya'nın askeri bir güce dönüşmesi olarak nitelendirdiği duruma karşılık olarak Pyongyang'ın "ek askeri seçenekler" benimseyeceği konusunda uyardı.
Devlet medyası KCNA tarafından yayınlanan bir açıklamada Kim, Japonya'yı savunma pozisyonunun ötesine geçmekle ve silahlı kuvvetlerini önleyici saldırılar ve denizaşırı askeri operasyonlar yapabilen bir güce dönüştürmekle suçladı.
Kim, Japonya'nın Pasifik Okyanusu'nda Aegis destroyer gemisi Chokai'den yaptığı son Tomahawk denemesini, diğer füzelerin deneme atışlarını ve Mayıs ayında Filipinler'de ABD liderliğindeki ortak askeri tatbikata katılımını örnek gösterdi.
Kim, Kuzey Kore'nin Japonya'nın güvenliğinin daha büyük bir tehlikeye maruz kaldığını hissetmesini sağlayacak şekilde karşılık vereceğini söyledi. Son aylarda Tokyo'ya yönelik en sert söylemlerinden bazılarını kullanarak, "Onları pişman etmeliyiz" dedi.
Kim ayrıca, ABD'nin Tomahawk füzeleri tedarik ederek, gemileri bu füzelerin kullanımı için modifiye ederek ve füze testlerini destekleyerek Japonya'nın askeri yapılanmasını mümkün kıldığını iddia ederek, "ABD, Japonya'nın bu tehlikeli askeri hamlelerinin arkasında" ifadesini kullandı.
Kuzey Kore'nin iktidardaki partisinde kayıt tutma departmanının başında bulunan Kim, Japonya'nın uzun menzilli saldırı yetenekleri edinmesinin, Kuzey Kore ve diğer komşu ülkeleri etkili bir şekilde menzile soktuğunu söyledi.
Tokyo'nun Kuzey Kore'nin güvenliğine potansiyel bir tehdit oluşturabilecek askeri faaliyetlerine karşı koymak için Kim, Pyongyang'ın "ek askeri seçenekler oluşturacağını" söyledi, ancak ayrıntı vermedi.
Bu açıklama, ABD, Güney Kore ve Japonya arasındaki güvenlik işbirliğini eleştiren bir dizi Kuzey Kore yorumunun sonuncusu oldu.
Temmuz ayından bu yana, KCNA, bu ortak askeri faaliyetleri bölgesel güvenliği tehdit eden ve Kore Yarımadası'ndaki gerilimleri artıran faaliyetler olarak kınayan en az altı başyazı ve yorum yayınladı.
Analistler, Pyongyang'ın kendi silah geliştirme çabalarını haklı çıkarmak için Japonya'nın askeri modernizasyonunu doğrudan bir güvenlik tehdidi olarak göstermeye çalıştığını söyledi.