TARIK IŞIK / NEFES

Erişkin mamaları yurt dışı kaynaklı firmalar tarafından üretildiği için Türk damak tadına uygun değil. Kızılay, mercimek, tarhana ve ezogelin aromalı çorbaları bir yıl sonra ruhsatlandırılarak hastaların kullanımına sunmayı planlanıyor.

Erişkin mamaları, bazı kanser hastaları ve yaşlılar ile yutma güçlüğü çekenler tarafından kullanılıyor. Tıbbi nedenlerle beslenemeyen hastalar için püre veya sıvı formda üretilen bu mamalar yüksek protein, vitamin ve mineral içeriyor.

TATLARI ALAMIYORLAR!

Kızılay Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, yurt dışı kaynaklı firmalar tarafından üretilen kakao, çilek, muz ve vanilya aromalı mamalara Türk insanının alışık olmadığını söyledi. Yılmaz, “Biz tuzlu tatlara alışkınız. Sarımsak seviyoruz, acı seviyoruz” dedi.

Kızılay’ın ürünleri ruhsatlandırma aşamasında bulunduğunu söyleyen Yılmaz sözlerine şöyle devam etti:

“İki tane solüsyonumuz tamamlanmış durumda. Bir tanesi bisküvili portakallı. Bir tanesi de cacık. Babamdan biliyorum; tat tomurcukları çok nötrlendiği için çok acı, çok keskin tatları alabiliyorlar sadece. Bu hastalar bizim aldığımız tatları alamıyorlar. Cacık aromasını yaptı arkadaşlar. Bayağı sarımsaklı, naneli, acılı, salatalık tadı geliyor.

Şu anda mercimek, tarhana ve ezogelin çorbası hazırlıyorlar. Böylelikle içinde hiçbir partikül olmayan ama ısıttıklarında çorba içer gibi içebilecekler. Hastalar çok sevecekler. Bir bilim kurulu kurduk. Sağlık Bakanlığı ile beraber çalışıyoruz.”

Yılmaz “Babam 65 yaşında MDS denen bir hastalığa yakalandı. Sonra lösemiye döndü. Kemik iliği naklinden oldu. Bağırsaklarda çok ciddi bir reaksiyonu oldu ve yemek yiyememeye başladı. Yaklaşık altı ay boyunca sadece bu mamalardan içti” diye konuştu.