ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran savaşının ardından ABD'nin Orta Doğu'daki askeri varlığında köklü değişikliklere yol açabilecek seçenekleri değerlendirmeye başladı.
Amerikan gazetesi Washington Post'un haberine göre Pentagon'un üzerinde durduğu seçeneklerden biri, Amerikan askerlerinin Basra Körfezi'ndeki varlığını azaltmak.
Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklar, Körfez'deki askeri üslerde meydana gelen hasarın, Pentagon'u bölgedeki yapılanmayı yeniden düşünmeye ittiğini söyledi. Pentagon'un savaşta hasar gören üslerin çatışma öncesindeki haline getirilemeyeceğinin sinyalini verdiği de iddia edildi.
Söz konusu değerlendirmelerin Pentagon Politika Ofisi, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ve Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapıldığı belirtildi.
Savunma Bakanı Pete Hegseth henüz resmi bir inceleme emri vermemiş olsa da, üst düzey yetkililer bu süreci "ileride alınacak kararları şekillendirecek ihtiyatlı bir planlama" olarak tanımlıyor.
40 BİN ASKER VAR
ABD'nin Orta Doğu'daki askeri operasyonlarını yöneten CENTCOM, normal şartlarda Ürdün'den Umman'a uzanan 2 bin 400 kilometrelik bölgede yaklaşık 20 noktada 40 bin civarında asker bulunduruyor.
Ancak bu yılın başında bölgeye savaş gemileri, savaş uçakları, hava savunma sistemleri ve diğer kritik askeri ekipmanlar sevk edildi.
ABD'nin bölgedeki en büyük ve kalıcı üsleri ise Basra Körfezi çevresinde bulunuyor. Bahreyn, ABD Beşinci Filosu'nun karargâhına ev sahipliği yaparken Kuveyt gibi ülkelerde hem kara hem de hava üsleri var.
ÜSLERİN ZAYIFLIĞI ORTAYA ÇIKTI
CENTCOM İran'ın füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırılarına karşı "çok savunmasız" olduklarını değerlendirerek savaş öncesinde pek çok üste personelleri tahliye etti.
ABD'nin bu geçici önlemlerinin savaş sonrasında da kalıcı hale gelebileceği ifade edildi.
ASKERLER NEREYE GİDECEK?
Washington Post'un aktardığına göre Pentagon'da değerlendirilen seçeneklerden biri, ABD askerleri ve askeri ekipmanlarının Basra Körfezi'nden daha batıya; Ürdün, İsrail ya da Suudi Arabistan'ın Kızıldeniz kıyılarına taşınması.
CENTCOM Komutanı Bradley Cooper'ın da bu seçeneği desteklediği belirtildi.
Ne var ki bu görüş yönetimin farklı kanatları arasında tartışmaları alevlendirdi. Gazetenin aktardığına göre ABD'nin iç güvenliğine ve Çin tehdidine odaklanılması gerektiğini savunanlar Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn gibi İran füzelerinin açık hedefindeki üslerin kapatılarak güçlerin Suudi Arabistan’daki Prens Sultan Hava Üssü gibi daha güvenli noktalara çekilmesini öneriyor.
İsrail yanlısı gruplar ise ABD askerlerinin İsrail'deki Ovda Hava Üssü'ne taşınmasını teklif ediyor. Ancak Trump yönetimi içinde, İsrail'de askeri varlığın artırılmasının, Pentagon'un son dönemde arttığı belirtilen "casusluk" kaygıları nedeniyle riskli olabileceği konuşuluyor.
İran'dan komşulara uyarı: Ya Trump'ı ikna edin ya da...Dünya