DİLAN KUTLU / NEFES
Kuraklık ve zirai don etkileri tarımda sorunları derinleştiriyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) Nisan 2025 Yağış Raporu’na göre, yağışlar son 7 ayda normale göre yüzde 25, geçen yıla göre yüzde 26 azaldı.
Türkiye genelinde su yılı yağışları, son 11 yılın en düşük seviyesine indi. Güneydoğu Anadolu’da yağışlar 65 yılın en düşük seviyelerine geriledi. İç Anadolu ve Ege’de de son 18 yılın en kurak dönemi yaşandı. Yılın başından bu yana süren yağış eksikliği mahsulde verimi tehdit etmeye devam etti. Diyarbakır’da buğdayda yüzde 40’a, Şanlıurfa’da yüzde 50’ye, Gaziantep’te 15’e, arpada yüzde 40’a varan oranlarda verim kaybı yaşandı. Mardin’de ise kuru tarım alanlarının büyük bir bölümü kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Konya’nın kıraç alanlarında arpada yüzde 30, buğdayda ise yüzde 20 verim kaybı yaşanacağı tahmin ediliyor.
İKİNCİ KEZ EKİLDİ
Şubatta yaşanan zirai donun ardından, mart ve nisanda mevsim normallerinin altında kalan yağışlar ve normallerin üzerindeki sıcaklıklar bitki gelişimini de olumsuz etkiledi. Adana ve Hatay’da verim yüzde 40’a kadar düştü. Bu illerde kuraklık ve don nedeniyle tarlalar yeniden sürülerek yeni ürünler ekilmeye başlandı.

BORÇLAR ERTELENSİN, FAİZLER SİLİNSİN
Niğde’nin Çamardı ilçesinde don felaketinden etkilenen üreticileri ziyaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Don afeti can kaybı olmamış, çok şiddetli bir deprem gibi iz bıraktı. Gelecek yıla da yansıyacak sorunlar oluştu” dedi. İlçedeki elma, kiraz, ceviz bahçelerinin çok etkilendiğini aktaran Gürer, “Buralarda bir an önce tespitler gerçekleştirilsin. Hem ürün kaybı, hem de bahçecilik yapanların bu yıl geçimlerini neyle yapacakları problem. Biz kanun teklifini verdik. Borçlar en az 3 yıl ertelensin, don nedeniyle etkilenen çiftçinin faizleri mutlaka silinsin” diye konuştu.

NE ARPA NE MERCİMEK KALMIŞ
Kuraklık, tarımsal üretimi durma noktasına getirdi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Şanlıurfa’da yürüttüğü saha incelemelerinde, buğday, arpa ve mercimek tarlalarında yüzde 100’e varan ürün kayıplarının yaşandığını açıkladı. Bayraktar, “Ne arpa kalmış, ne buğday, ne de mercimek... Tarlalar yanmış gibi görünüyor. Verim tamamen yok olmuş durumda” sözleriyle bölgedeki vahim tabloyu anlattı.