ŞEHRİBAN KIRAÇ / NEFES
Küresel ısınma, kirlilik, kuraklık ve don gıda tedariğini de tehdit ediyor. Ülker CEO’su Özgür Kölükfakı, 2024’ün en sıcak yıl olarak kayıtlara geçtiğini belirterek, “Mevcut hızda ilerlersek küresel sıcaklık 3 derecenin üzerinde olacak bu büyük bir risk. Kuraklık gıda üretimini sınırlanabilir bu da fiyatları artırabilir. Kuraklık, don olayları temel tarımsal ürünlerin üretimini olumsuz etkiliyor” dedi.
2025’in bazı hammaddelerde özel bir sene olduğunu anlatan Kölükfakı, “Kakaoda ciddi bir arz talep dengesizliği oluştu. Fiyatlar çok ciddi şekilde yukarıya geldi. Biz en etkin şekilde alım yaparak bu dalgalanmaları tüketicilerimize en düşük oranda yansıtmaya gayret ediyoruz. Aynı zamanda fındık ve diğer sebze meyvede diğer bazı tarım ürünlerinde kuraklığın etkisi gerçekten gözlemleniyor. Bu üç hammadde konusunda çiftçilerimizi desteklemeye çalışıyoruz” diye konuştu.

2050’DE NET SIFIR OLACAK
Özgür Kölükfakı, Ülker Operasyonel Mükemmellik, ISG, Kalite ve Sürdürülebilirlik Başkan Yardımcısı Süheyl Aybar ile Ülker’in 2014’te devreye koyduğu uzun vadeli sürdürülebilirlik vizyonunu da anlattı. Verilen bilgilere göre, Ülker 2050 yılında net sıfır şirket olmayı hedefliyor. 2014’te birim üretim başına karbon salımını 10 yılda yüzde 40, ürün başına su tüketimini ise yüzde 30 azaltmayı taahhüt eden Ülker 2024 itibarıyla bu hedefleri aştı ve karbon salımını yüzde 51.4, su tüketimini yüzde 42.2 azalttı. 2024’te ambalajlarda plastik kullanımı 140 ton, kâğıt kullanımı 220 ton azaltıldı. Atık geri kazanım oranı ise Türkiye fabrikalarında yüzde 99.1, ham madde tesislerinde yüzde 99.9 oldu.