Kurban alacaklar dikkat: Ağlıyorsa, o eli hemen bırakın
Kurban Bayramı'na 16 gün kala kurbanlıklar da pazarlarda yerlerini aldı. Uzman isim, kurban alacaklara nelere dikkat etmesi gerektiğini madde madde sıraladı.

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte kurbanlıklar da görücüye çıkmaya başladı.

İmkanı olanlar, kurban pazarlarına gidip hayvanlarını seçmeye başladı.

Hem satıcıları hem de alıcıları uyaran Kocaeli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Bostancı, kurbanlık alımında ve kesiminde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Hayvanların veteriner hekim kontrolünden geçmeden pazara alınmadığını belirten Başkan Bostancı, dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

* Hayvanların mutlaka kulak küpesinin olması gerekiyor. Peki bu neden önemli? Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 'TarımCebimde' uygulaması var. Bu uygulamada hayvanın kulak küpe numarasını girdiğimizde hayvanın yaşı, doğum tarihi, ırkı, cinsi, geçmişte yapılan tüm aşılarını görebiliyoruz.
* Büyükbaşlarda 2, küçükbaşlarda 1 yaşından küçük olmayan hayvanları seçmemiz gerekiyor. Hayvanın genel sağlık durumunun iyi olması gerekiyor. Burun akıntısı, salya akıntısı, gözyaşı akıntısı olmaması gerekiyor.

* Gebe olmamalı, yeni doğum yapmış hayvan olmamalı, aşırı zayıf olmaması gerekiyor. Tüyleri mat ve karışık olmamalı, canlı olmalı. Bakışları daha düzgün olmalı.
* Genel durumunda herhangi bir bozukluk olmamalı. Aşırı duyarlı ya da duyarsız olmaması gerekiyor. Uzuvlarında eksiklik olmamalı. Hayvan seçimi konusunda gerekirse bir veteriner hekimden yardım alınmalı.

Kurbanlık seçimi kadar, kesim şartlarının da hayvan refahına uygun olması gerektiğini belirten Bostancı şöyle devam etti:

* Kurban kesimleri ise veteriner hekim kontrolü yapılan kurban komisyonunun belirlediği yerlerde veya mezbahalarda yapılması gerekiyor. Sokak ve mahalle aralarında gelişigüzel şekilde kurban kesilmemeli. Bu noktada hayvan refahına da dikkat etmemiz lazım.
* Hayvanın kesildikten sonra askıda bir süre kalıp, yutağının boşaltılması ve iç organlarının uzaklaştırılması gerekiyor. İç organları da kesinlikle çevreye atılmamalı. Derin çukurlara gömülmesi önem arz ediyor.

Kurban etlerinin uzun süre poşette bekletilmesinin de doğru olmadığını kaydeden Bostancı, "Vatandaşların bu etleri çok uzun sürelerde poşetlerde beklettiklerini görüyoruz. Maalesef bu durum kokuşmaya ve bakteri üremesine sebep olduğu için zehirlenmelere neden olabilir" dedi.