Los Angeles meydan muharebesi: Protestocular polisle çatıştı
ABD'nin Los Angeles kentinde düzensiz göçmenlere uygulanan baskıya karşı düzenlenen protestoların üçüncü günü şiddet olaylarına sahne oldu. Atlı birliklerin de devreye girdiği protestolarda, polis göstericilere göz yaşartıcı gazlarla karşılık verdi.

ABD'nin Los Angeles kentinde düzensiz göçmenlere baskın düzenlenmesine karşı yapılan protestolar üçüncü gününde şiddetli çatışmalara sahne oldu.

Trump yönetimi Ulusal Muhafızlar'a bağlı iki bin askerin kente gönderileceğini söyledi. Şimdiye kadar kente 300 asker gönderildi. ABD Başkanı Donald Trump, protestoculara karşı sert önlemler alınacağını söyledi. Medyaya yansıyan görüntülerde de kolluk kuvvetlerinin protestoculara sert müdahalede bulunduğu ve göz yaşartıcı gazlar kullandığı görüldü.

Yetkililer Los Angeles'ta şimdiye kadar 50'den fazla kişinin tutuklandığı tahmin ediliyor.

Geceye doğru Kaliforniya'daki yetkililer protestoculardan sakinleşmelerini istedi. Los Angeles Emniyet Müdürü Jim McDonnell, sokaklardaki çatışmaların giderek kötüleştiğini ve şiddetlendiğini bildirdi. McDonnell, konunun göçmenlere yapılan baskınları protesto edenlerle ilgili olmadığını, "fırsat bulduğunda sokağa dökülenlerin" suçlu olduğunu savundu.

Ancak Kaliforniya Valisi Gavin Newsom ve Los Angeles Belediye Başkanı Karen Bass, Trump idaresinin dün kente konuşlandırdığı askerlerin sınırı aştığını ve protestoların daha da şiddetlenmesine yol açtığını söyledi.

Yine de kentin bazı yerlerinde çatışmalar diğer yerlere göre daha sakin ilerledi. Bazı protestocular trafiği kısa süreliğine kapasa da Kaliforniya Karayolu Devriyesi memurları devreye girerek protestocuları yoldan uzaklaştırdı.

Kent akşama doğru protestocularla polisin çatışmalarına sahne oldu. Polisler göz yaşartıcı gazlar kullanırken, protestocular polis araçlarına havai fişek ve taş fırlattı. Araçlardan birinin yandığı, üç memurun ise yaralandığı bildirildi.

Akşam dokuz itibariyle belediye binası yakınındaki sokaklarda yanmış araçlar, yıkılan barikatlar, ezilmiş su şişeleri ve hükümet binalarına çizilmiş grafitilerin izleri kaldı.

Üç gündür devam eden protestolarda özellikle Meksika ve diğer Latin Amerika ülkelerinin bayrakları dalgalandırıldı. Trump yönetimi yetkilileri bayrak sallayanları "isyancılar" olarak niteleyerek onların ABD vatandaşı olmadığını öne sürdü. Ancak Amerikan vatandaşı olan çoğu protestocu, bu bayrakların kökenlerinden duydukları gururu simgelediğini ve sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya olan göçmenlerle dayanışma ruhu taşıdığını söylüyor.

Hem Amerika hem Kolombiya bayrağı sallayan fizik profesörü Martin Hoecker Martinez, New York Times'a verdiği demeçte "Ben Amerikan vatandaşıyım ve bence ABD'nin en büyük gururlarından birinin göçmen ülkesi olması" dedi.

Los Angeles'a daha önce 1992'de de bir isyan sırasında asker gönderilmişti. Ancak o zaman bu hareket dönemin Kaliforniya valisinin talebiyle gerçekleşmişti. Uzmanlar en son vali talebi olmadan bir kente asker gönderildiği son seferin 1965 yılı olduğunu belirtiyor. O yıl dönemin Başkanı Lyndon B. Johnson, hak savunucularını korumak amacıyla Alabama'ya askeri birlikler göndermişti.

Protestolar başka şehirlere de yayılmaya başladı. San Francisco'da dün düzenlenen protestolarda en az 60 kişi tutuklandı. Protestocular barikatları yıkarken bazılarının ellerinde "Polis devleti işte böyle bir şey" yazılı pankartlar olduğu belirtiliyor. Protestolara katılanlardan 35 yaşındaki Spear Mintech "İfade özgürlüğümüzü kullandığımız için öfkelenmiş olmalılar. Şiddet uygulamaya pek istekliler" dedi.












