Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, küresel ticaretteki çalkantılar sürerken bu hafta Çin'e dördüncü resmî ziyaretini gerçekleştirecek.
Analistlere göre Macron, geçmişte Avrupa'nın Çin karşısında güçlü bir duruş sergilemesini isterken, Çin'i karşısına almamaya özen gösterdi. Fakat Çin'in küresel ticaret, güvenlik ve diplomasideki artan nüfuzu Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerdeki gerilimi tırmandırdı.
Rhodium Group'tan Çin analisti Noah Barkin, Reuters'e yaptığı değerlendirmede, "Macron, Çin'in artan ekonomik ve güvenlik tehditlerine Avrupa'nın karşılık vereceğini net biçimde anlatmalı. Fakat bunu yaparken gerginliği tırmandırıp büyük çaplı bir ticaret savaşı ve diplomatik kopuşa yol açmaktan kaçınmalı" dedi.
SIRADA İNGİLTERE VE ALMANYA VAR
Macron, yarın Pekin'deki Yasak Şehir'i ziyaret ederek başlayacağı ziyaretinde Perşembe Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşecek, ardından Cuma Sichuan eyaletinin merkezi Chengdu'ya geçecek.
Bu ziyaret, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Temmuz ayında yaptığı ve AB ile Çin arasındaki ilişkilerin "önemli bir dönemeçte" olduğunu vurguladığı temasların ardından gerçekleşecek.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve Almanya Başbakanı Friedrich Merz'in ise gelecek yıl başında Çin'e gitmesi bekleniyor.
ABD pazarına erişimi sınırlanan Çin, özellikle ucuz çelik ihracatıyla Avrupa sanayisini zorluyor. Ayrıca Çin'in elektrikli araç sektöründeki teknolojik üstünlüğü ve nadir toprak elementleri işleme konusundaki hakimiyeti, Avrupa sanayisi için tedarik risklerini büyütüyor.
Ziyaret öncesinde Macron'un danışmanlarının aktardığı bilgiye göre, Fransız lider Çin'in iç tüketimi artırması için ticaret dengesinin yeniden kurulmasını ve teknolojik ilerlemeden doğan kazanımların paylaşılmasını talep edecek.
Bu arada AB, Çin ile ticarette artan endişeyi gidermek amacıyla Çin'e karşı ticaret araçlarını daha agresif şekilde kullanabileceği yeni bir ekonomik güvenlik doktrini açıklamaya hazırlanıyor.
Fransa, elektrikli araçlara geçiş baskısı altında olduğundan Çin menşeli elektrikli araçların ithalatına uygulanan gümrük vergilerini artırma yönündeki Avrupa Komisyonu girişimini desteklemişti.
Çin ise Fransa'nın elektrikli araçlara daha yüksek gümrük vergisi getirilmesini desteklemesine karşılık Fransız konyaklarının ithalatına ilişkin soruşturma başlatarak gerilimi tırmandırmış fakat daha sonra iki ülke arasındaki ilişkiler bir nebze normale dönmüştü.
Öte yandan sektör kaynaklarına göre, Airbus yakın zamanda Çin'de yeni bir montaj hattı açmış olsa da, Macron'un ziyareti sırasında uzun süredir beklenen ve 500 uçağa kadar çıkabilecek bir siparişi bağlaması pek olası değil.