NİSANUR YILDIRIM/ NEFES
Yaklaşık 4 milyon memur ve 2 buçuk milyon memur emeklisini ilgilendiren 8. Dönem Toplu Sözleşme süreci tıkandı. Hükümet, son teklifinde memurlara 2026 yılı için 2 puanlık artış teklif etti.
Buna göre hükümet, 2026'nın ilk altı ayı için yüzde 11, ikinci altı ayı için yüzde 7, 2027'nin ilk altı ayı için yüzde 4, ikinci altı ayı için ise yine yüzde 4 zam teklifinde bulundu. Memur sendikaları bu zammı reddetti.

"MEMURUN EVİNDE ARTIK YEMEK DEĞİL, TAŞ KAYNIYOR"
Süreç çerçevesinde yapılan son teklifin düşük olduğunu belirten Devlet Memurları Konfederasyonu, hükümetin zam teklifini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde protesto etti. Memurlar eylemde “Memur ve emekli kazanı” yazılı kazanda taş kaynattı. Memurlar "Memurun evinde artık yemek değil, taş kaynıyor" mesajını verdi.
"BU TEKLİFİ KABUL ETMİYORUZ"
Devlet Memurları Konfederasyonu Genel Başkanı Osman Kaya, “Bu teklif gösteriyor ki toplu sözleşme görüşmelerinin başladığı ilk günden bugüne bir karış mesafe kat edilememiş, aradan geçen haftalar içerisinde yetkili konfederasyonun içi boş hamasetleri dışında bir adım öteye gidememiştir. Sözde son denilen teklif, özde kamu çalışanlarının hayat standartlarına dair umutlarını bir daha yeşermemek üzere yok edecektir. Bu teklifi kabul etmiyoruz” diye konuştu.

HAKEM HEYETİ SÜRECİNE TEPKİ
Hakem heyeti sürecine de değinen Kaya, "Eğer kamu işveren heyeti ne verdiyse onu onaylayacaksanız, o masada oturmanıza gerek yok. Bu rakamlar memurun hayatına hiçbir katkı sağlamıyor. Kamu işveren heyetinin her teklifini harfiyen onaylayacaksan, kamu işveren heyetinin teklifini Papua Yeni Gine kinası üzerinden ver” dedi.
Memurlar için 'son' zam teklifi belli olduEkonomi