Dünya nüfusunun yüzde 90’ından fazlası, Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği sınırların üzerinde hava kirliliğine maruz kalıyor. Araştırmalar, yüksek hava kirliliği seviyelerinin akciğer fonksiyonlarını olumsuz etkilediğini gösteriyor.
SAĞLIKLI BESLENMENİN ROLÜ
İngiltere’de Leicester Üniversitesi Çevre Sağlığı ve Sürdürülebilirlik Merkezi’nden doktora öğrencisi Pimpika Kaewsri’nin sunduğu çalışma, sağlıklı bir diyetin bu olumsuz etkileri azaltıp azaltamayacağını inceledi. Araştırmada, özellikle meyve ve sebze tüketiminin akciğer sağlığı üzerindeki etkileri değerlendirildi.
ARAŞTIRMA NASIL YAPILDI?
UK Biobank verileri kullanılarak yaklaşık 200 bin katılımcının beslenme alışkanlıkları, akciğer fonksiyonları (FEV1) ve ince partikül madde (PM2.5) maruziyetleri karşılaştırıldı. PM2.5, araç egzozları ve sanayi kaynaklı 2,5 mikrometre veya daha küçük parçacıkları ifade ediyor.
Araştırma, yaş, boy ve sosyoekonomik durum gibi faktörleri de dikkate aldı.
BULGULAR NE DİYOR?
PM2.5 maruziyetinde her 5 mikrogram/metreküp artış için:
Düşük meyve tüketen kadınlarda FEV1’de 78,1 ml azalma,
Yüksek meyve tüketen kadınlarda ise 57,5 ml azalma görüldü.
Günde dört veya daha fazla porsiyon meyve tüketen kadınlarda hava kirliliğinin akciğer fonksiyonları üzerindeki etkisi daha düşük bulundu. Bu durum, meyvede bulunan antioksidan ve antiinflamatuar bileşiklerle açıklanıyor.
Araştırmaya göre erkekler genel olarak kadınlara kıyasla daha az meyve tüketiyor. Bu nedenle koruyucu etkinin erkeklerde belirginleşmediği düşünülüyor.
Avrupa Solunum Derneği’nden Prof. Sara De Matteis, çalışmanın sağlıklı ve bitki ağırlıklı bir diyetin solunum sağlığı için önemini doğruladığını belirtti. Ancak sağlıklı beslenmeye erişimde eşitsizlikler olduğuna dikkat çekerek, hava kirliliğini azaltma sorumluluğunun bireylerde değil, hükümetlerde olduğunu vurguladı.