Mürettebatın tamamı kadın: 10 dakika uzaya çıkıp döndüler
Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'un özel uzay şirketi, aralarında pop yıldızı Katy Perry'nin de olduğu özel bir uzay misyonuna imza attı. Bu misyonu özel kılan şey mürettebatın tamamının kadınlardan oluşması.

"Hot N Cold" ve "Firework" gibi hit şarkılarıyla bilinen pop yıldızı Katy Perry, Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'un nişanlısı Lauren Sanchez, CBS News'den Gayle King, NASA'nın eski roket bilimcisi Aisha Bowe, insan hakları aktivisti Amanda Nguyen ve film yapımcısı Kerianne Flynn, Blue Origin'in geliştirdiği New Shepard roketiyle uzaya çıktı.

Blue Origin'in NS-31 Misyonu, mürettebatının tamamı kadınlardan oluşan ilk ABD'li uzay ekibi olarak tarihe geçti. Ayrıca 1963'te Valentina Tereşkova'nın tek başına yaptığı uzay uçuşundan bu yana da bir ilki temsil ediyor.

Ünlüler geçidi olan mürettebat, uzayın sınırı olarak kabul edilen Kármán hattını geçti. Yeniden kullanılabilir şekilde tasarlanan roket, pilotsuz bir şekilde çalışabiliyor.

Fırlatma, Teksas’taki Blue Origin üssünden yerel saatle 08:30’da (TSİ 16:30) gerçekleşti. Ekip fırlatmadan 10 dakika sonra Dünya'ya geri döndü.

Bu arada fırlatmayı takip etmek ve ekibe destek olmak için bir grup kadın astronot, televizyon yüzleri Oprah Winfrey ve Kardashianlar fırlatma alanına geldi.

Araç uzaya ulaştığında Katy Perry'nin şarkı söylediği bildirildi. Mürettebatın ilk kez sıfır yer çekimini hissettiği de belirtildi.

Kadınların içinde bulunduğu kapsül Teksas'a böyle iniş yaptı.

Altı yolcuyu taşıyan New Shepard kapsülünün güvenli inişi gerçekleştirdiği yerde toz bulutu oluştu. Görev kontrolörlerinin, "Dünya'ya hoş geldiniz" dediği duyuldu.

Bugüne kadar uzaya çıkan 700'den fazla insanın yalnızca yüzde 15'i kadın. Mürettebatın tamamının kadın olmasını kritik kılan da tam olarak bu.

Katy Perry araçtan çıktıktan hemen sonra toprağı öperken görüntülendi.

Jeff Bezos ise nişanlısına sarıldı. Lauren Sanchez uzaydan manzaranın beklediği gibi olmadığını söyledi: "Dünya çok sessiz görünüyor. Şöyle bir bakıp diyorsun ki 'Bu işte hepimiz beraberiz.'"

Blue Origin internet sitesinde yer alan forma göre, koltuk başı 150 bin dolar depozito ödenmesi gerekiyor. Ancak bu ekibin para verip vermediği bilinmiyor.

