Obeziteye karşı 80 yıllık çözüm: Savaş zamanı diyeti
Uzmanlara göre 1940'ların savaş dönemi beslenme şeklini günümüze uyarlayarak ve ultra işlenmiş gıdalardan uzak durarak çok daha doğal bir şekilde kilo vermek mümkün olabilir.
2. Dünya Savaşı sırasında İngiltere'deki gıda kıtlığı nedeniyle her vatandaşa sınırlı miktarda temel gıda verildi. Bu da haftada 57 gram tereyağı, bir taze yumurta, 450 gram et, bir buçuk litre süt, 227 gram şekerin verilmesi anlamına geliyordu. İnsanlar mecburen basit, az çeşitli, mevsimsel ve lif açısından zengin yiyeceklerle beslenmek zorunda kalıyordu.
Günümüzde Y ve Z kuşağı sağlıklı beslenmeyi bowl denen ve içinde pek çok yiyecekten az miktarda olan kaselerle ve kilo kaybı iğneleriyle ilişkilendiriyor. Ancak uzmanlara göre 1940'ların "savaş dönemi diyeti" ultra işlenmiş gıdaların alımını kısıtladığı için doğal yoldan kilo kaybını destekliyor.
Diyetisyen Deborah Grayson'ın İngiliz gazetesi Daily Mail'e anlattığına göre bu diyetin yapısı üç öğün düzenine dayanıyor; az atıştırmalık yemek ve sadece hafta sonu tatlı tüketmek gerekiyor. Bu şekilde kısıtlayıcı olmadan kalori açığı yaratılmış oluyor.
Sebze, bakliyat, tam tahıl ağırlıklı olduğundan tokluk hissi ve dengeli enerji sağlıyor. Ancak omega-3, kalsiyum ve meyve açısından eksik olması ve protein çeşitliliği olmaması sorun yaratabilir. Dolayısıyla Grayson, diyetin modernize edilerek daha fazla balık, meyve, süt ürünleri ve farklı protein kaynaklarının eklenmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Ayrıca bu diyet yönteminde artan yemekler ertesi gün öğle yemeğinde tekrar tüketiliyor. Bu da israfın önüne geçerek planlı bir tüketim sağlıyor.
Bugün çeşitlerin fazlalığı, işlenmiş gıdalar ve büyük porsiyonlar obeziteyi tetikliyor. Savaş dönemi ise evde yemek pişirmeyi, basit malzemeler kullanmayı, az şeker ve yağ tüketmeyi ve porsiyonu küçültmeyi gerekli kılıyordu. İşte diyetisyenlere göre bu prensipleri bugüne uyarlamak gerektiğinin altını çiziyor.
Bazı uzmanlar, bu yaklaşımın Akdeniz diyetiyle birleştirilirse daha ideal olacağını savunuyor.
Daily Mail 1940'larda haftalık yemek planından bir örnek verdi:
PAZARTESİ
Kahvaltı: Yulaf lapası
Öğle: Fasulye ve ekmek-yağ ile karışık salata
Akşam: Yaban havuçlu börek, kremalı lahana ve elma
SALI
Kahvaltı: Yulaf lapası
Öğle: Artan yaban havucu böreği ve fasulye
Akşam: Patates ve bezelyeli köfte, salata ve konserve şeftali
ÇARŞAMBA
Kahvaltı: Yulaf lapası (önceki günden kalan konserve şeftali ile)
Öğle: Patates salatası, marul, domates ve salatalık
Akşam: Pırasalı tart, yeşil yapraklı sebzeler
PERŞEMBE
Kahvaltı: Bayat ekmekten yapılmış Fransız tostu
Öğle: Artan pırasalı tart ve karışık salata
Akşam: Çoban turtası ve yeşil fasulye
CUMA
Kahvaltı: Yulaf lapası
Öğle: Artan çoban turtası ve bezelye
Akşam: Sebze güveci, fasulye ve kalan kıyma
CUMARTESİ
Kahvaltı: Kalan patates ve lahananın tavada kızartılması
Öğle: Peynirli sandviç ve karışık salata
Akşam: Sebzeli börek ve yeşil yapraklı sebzeler, üzerine yulaflı Betty tatlısı
PAZAR
Kahvaltı: Fasulyeli tost
Öğle: Artan sebzeli börek ve salata
Akşam: Fırınlanmış sebzeler, havuçlu börek ve kalan Betty tatlısı, yanında muhallebi