Öfke kent kent yayılıyor: Deniz piyadeleri de sokağa iniyor
ABD'nin Los Angeles kentinde Trump yönetiminin göçmenlere düzenlediği baskınlar için başlatılan protestolar dördüncü gününde. Ulusal Muhafızların ardından şimdi de yüzlerce deniz piyadesi Los Angeles'a gidiyor. San Francisco ve Austin'deyse Los Angeles'takilerle dayanışma protestoları düzenleniyor.

Trump yönetiminin göçmenlere düzenlediği baskınları protesto etmek için ABD'nin Los Angeles kentinde başlayan protestoları bastırmak için şimdi de 700 deniz piyadesinin gönderilmesi planlanıyor. ABD Kuzey Komutanlığı'nın açıklamasına göre deniz piyadeleri, Kaliforniya'nın Twentynine Palms bölgesinden yola çıktı.

Deniz piyadelerinin Los Angeles'ın neresine konuşlandırılacakları belli değil. Ancak şehirde dört gündür süren protestoların çoğu, federal binaların çevresinde düzenlendi.

Trump yönetimi ayrıca Los Angeles bölgesindeki Ulusal Muhafız sayısını da dört bine yükseltti. Kaliforniya Valisi Gavin Newsom ise aktif görevdeki deniz piyadelerinin protestolarda kullanılmasının yasalara aykırı olduğunu söyleyerek bunun önüne geçmek için dava açacağını duyurdu.

Demokratların elindeki eyalet ayrıca Ulusal Muhafız birliklerinin protestoculara karşı kullanılmasını önlemek için de yargı yoluna başvurdu.

Yerel basın şimdiye kadar Ulusal Muhafız birliklerinin protestocular ve polis arasındaki çatışmalardan büyük ölçüde uzak durduğunu belirtiyor. Yine de yalnızca çok olağanüstü durumlarda masaya sürülen askeri birliklerin bu protestolarda valinin bile talebi olmadan kente konuşlandırılması dikkat çekiyor.

Polis memurları dün Los Angeles'ta çok sayıda protestocu tutukladı. Bazı yerlerde göz yaşartıcı gaz ve ses bombası kullanıldı. Bununla birlikte pazar gününe kıyasla çatışmaların şiddetinin düştüğü görüldü.

Los Angeles'taki protestolara San Francisco ve Austin'den de destek geldi. San Francisco Belediye Başkanı Daniel Lurie, dün binlerce kişinin katıldığı protestoların bir önceki güne göre çok daha barışçıl bir şekilde sonlandığını açıkladı. Ancak Austin'de polis memurlarının protestoculara sert müdahalede bulunduğu görüldü.

ABD Başkanı Donald Trump'ın ise protestocuları "isyancı" olarak nitelemesi, 1807 tarihli İsyan Yasası'nı devreye sokarak aktif görevdeki askeri personeli protestoculara karşı kullanmayı amaçladığı düşünülüyor.

Öte yandan Los Angeles'taki protestolara katılanlar, ilk ya da ikinci kuşak göçmen olduklarını belirterek, komşularıyla ve aile üyeleriyle dayanıştıklarını ifade etti. Bazıları ellerinde gözaltına alınan sevdiklerinin fotoğrafını tutarak bir süredir kendilerinden haber alamadıklarını anlattı.

Bu arada gösterilerde yalnızca protestocular değil, gazeteciler de yaralanmaya başladı. Bunlardan biri Avustralyalı gazeteci Lauren Tomasi'ydi. Kolluk kuvvetlerinin ateşlediği bir mühimmat Tomasi'nin kafasına çarpmıştı. Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Tomasi'nin başına gelenleri Trump yönetimiyle konuştuğunu söyledi. Albanese söz konusu görüntüleri "korkunç" olarak niteleyerek "Bunun kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz" dedi.





