DİLAN KUTLU / NEFES

Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü, skandallarına bir yenisini ekledi. Rektörlük, 13 Ekim’de kampüsteki yemekhane eylemlerine katıldığı gerekçesiyle Nefes Gazetesi muhabiri Nisanur Yıldırım hakkında soruşturma başlattı.

Skandalın en dikkat çekici yanı ise Yıldırım’ın Hacettepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünden 4 yıl önce mezun olması. Yüksek lisansını da Hacettepe’de yapan arkadaşımız, tezini teslim edemediği için mezun olamadı. Bir diğer ifadeyle Yıldırım’ın Hacettepe ile herhangi bir öğrencilik bağı yok. Buna rağmen üniversite tarafından “şüpheli” sıfatıyla savunma vermek üzere kampüse çağrıldı. Soruşturma gerekçesinde 13 Ekim’de Beytepe Yerleşkesinde “izinsiz basın açıklaması yapıldığı, yolun trafiğe kapatıldığı, sosyal medya üzerinden eylem çağrısı yapıldığı ve pankartlar açıldığı” iddiaları yer aldı.

Öğrenciler bitti şimdi sıra mezunlara geldi - Resim : 1

Öğrenciler bitti şimdi sıra mezunlara geldi - Resim : 2

Ancak Nisanur Yıldırım, üniversiteden 4 yıl önce mezun olmasının yanı sıra söz konusu tarihte kampüste bulunmadı, eylemleri gazeteci olarak dahi takip etmedi ve bu konuda herhangi bir haber yazmadı. Yıldırım, disiplin soruşturmasını, soruşturmayı yürütmekle görevli öğretim üyesinin e-posta atmasıyla öğrendi. Soruşturmacı akademisyen tarafından Yıldırım’a gönderilen yazıda 22 Aralık Pazartesi günü savunma vermesi istendi.

Yazıda, savunma yapılmaması halinde “savunmadan vazgeçilmiş sayılacağı” ve mevcut deliller üzerinden karar verileceği ifade edildi. Hacettepe Rektörlüğü’nün, öğrenci olmayan, mezun ve aktif gazetecilik yapan bir gazeteciyi disiplin soruşturmasına dahil etmesi, “Öğrenciler bitti, sıra mezunlara geldi” yorumlarına neden oldu. Rektörlük, yemekhane eylemleri nedeniyle birçok Hacettepe öğrencisine soruşturma açmıştı.