OPEC Genel Sekreteri Haitham Al Ghais, Çarşamba günü Moskova’da düzenlenen Rusya Enerji Haftası konferansında yaptığı konuşmada, büyüyen ekonomi, nüfus artışı ve kentleşmenin küresel enerji talebini yükselttiğini vurguladı. Al Ghais, “Dünya bugün tükettiğinden çok daha fazla enerjiye ihtiyaç duyacak” dedi.
2050’YE KADAR ENERJİ TALEBİNDE %23 ARTIŞ
Al Ghais, 2050 yılına kadar birincil enerji talebinde yüzde 23’lük artış öngördüklerini belirtti. OPEC’e göre, petrolün 2050’de küresel enerji karmasında yaklaşık yüzde 30’luk payını koruması bekleniyor.
OPEC Genel Sekreteri, “Evet, dünya çalkantılı bir dönemden geçiyor, ancak bizim için değişmeyen şey, yaptığımız teknik ve detaylı analizlerde bu gürültüyü dışarıda tutabilme becerimizdir” ifadelerini kullandı.
OPEC VE IEA ARASINDA FARKLI TAHMİNLER
OPEC’in talep tahminleri, sektör ortalamasının üst sınırında yer alıyor. Kuruluş, enerji dönüşümünün diğer kurumların öngördüğünden daha yavaş gerçekleşeceğini düşünüyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ise petrol talebinin 2029’da zirveye ulaşacağını ve 2026’da günde 4 milyon varile kadar arz fazlası oluşabileceğini öngörüyor.
OPEC+, yani OPEC, Rusya ve diğer müttefiklerinden oluşan grup, bazı üretim kesintilerini planlanandan daha hızlı şekilde gevşetme kararı aldı. Artan arz, piyasada olası bir arz fazlası endişesini büyütürken, bu durum yıl boyunca petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturdu.