CHP lideri Özgür Özel, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal'la gerçekleştirdiği görüşme sonrası kameralar karşısına geçti.

Merkez Bankası'nın politika faizini 300 baz puan indirmesine değinen Özel, mevcut durumu diğer ülkelerle kıyasladı:

"Şu anda Türkiye'nin faizi, Venezuela'dan sonra en yüksek ikinci faiz. Bizden bir iyisi, Zimbabve arkadaşlar. Arkamızda Venezuela, önümüzde Zimbabve var. Türkiye kötü yönetiliyor ve derhal bu kötü yönetenden kurtulmak lazım. Bunun da bir tane enstrümanı var; sandık. Sandık gelecek ve Türkiye'nin bütün sorunları yeni iktidar tarafından çözülecek."

Özel'in açıklamalarında öne çıkanlar şöyle:

- Son zamanlarda Türkiye'nin siyasetinde hem de yabancı ülkelerin büyükelçilerin ağzından dahi kulakların duymadığı, duyanları rahatsız eden açıklamalar duyuyoruz. Türkiye'nin Osmanlı'nın millet sistemini kullanması gerektiğine dair değerlendirmeleri duyuyoruz.

- Erdoğan'dan 'müjde vereceğim' dediği konuşmada Türk, Kürt, Arap dediğini duyuyoruz. Onun üzerine iktidara müzayir konuşmacıların TV'lerde veya gazete köşelerinde üniter yapıyla bağdaşmayacak bazı ifadeler kullandığını görüyoruz.

- Bu ülkenin çatısı cumhuriyettir. Eşit vatandaşlığa dayalı cumhuriyettir. Sandıkla gelenin sandıkla gitmesidir. Bu kazanımların her birine şahitlik yapmış iki siyasi partinin genel başkanları olarak üniter yapıya bağlılığımızı konuştuk.

'ÇOK AĞIR ŞEYLER SÖYLEYECEĞİM ARTIK'

- Birazdan yine büyük bir yasa hep birlikte tanıklık edeceğiz. AKUT'un Ankara operasyon merkezini ziyaret ettim. Birazdan Ankara'daki cenazelere katılacağız ama artık her sene hem orman hem içindeki canlılar hem de böyle kabul edilemez şekilde canlarımızın kaybedildiğini ifade etmek istiyoruz.

- Her sene aynı şeyler konuşuluyor, kışın unutuluyor. İtibardan tasarruf etmeyenler, uçak filolarından tasarruf etmeyenler Türkiye'nin orman yangınlarıyla etkin mücadele edeceği ekipmanlardan, uçaklardan tasarruf ediyorlar. Çok ağır şeyler söyleyeceğim artık bu konuda.

Soru: Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararını nasıl yorumluyorsunuz

Merkez Bankası 19 Mart darbesi olmasaydı her ay faiz indiriyordu zaten ve bu devam edecekti. Sırf tüketici güven endeksini yukarı çekebilmek için piyasaya fazla para basarak görece bir satın alma imkanı, bir çılgınlık dönemi yaşattılar Türkiye'ye. Sırf seçimi kazanabilmek için. Dünya siyasi tarihinde alınmış en kötü kararla yoksulun sırtından aldılar ve zengine verdiler. Seçimi kazanacakları güne kadar övündükleri, hatta ekonomi alanında ödül alacakları sistemi seçim günü terk edip 'Mehmet Şimşek gelecek, enflasyonla mücadele edecek.'

Hiç yeri yokken, dünya faiz silahını doğru kullanıp 4'lük enflasyonu 9'dan geri çevirmişken bu ülkede enflasyonu yüzde 150'ye çıkararak bir kemer sıkma dönemine girdiler. 19 Mart darbesi olmasaydı faiz bugün ya 32.5'tu, ya 35'ti. Sadece 60 milyar dolar döviz rezervi yaktılar.

Ve Mehmet Şimşek sorulan soruya şu yanıtı verdi: 'Bu rezervi bugünler için biriktirdik.'

Asgari ücretli için, emekliler için, yoksullar için biriktirmemiş. Bu rezervlerini Ekrem İmamoğlu'na darbe yapmak, Tayyip Erdoğan'ın olası rakibini hapse atmak için biriktirmiş. O günden sonra faizler tekrar yukarıya döndü. Şimdi üç puan döndürüp 43 oluyor faiz. 42.5'tu zaten bu darbeyi yaptıklarında.

'ARKAMIZDA VENEZUELA, ÖNÜMÜZDE ZİMBABVE VAR'

Şu anda Türkiye'nin faizi, Venezuela'dan sonra en yüksek ikinci faiz. Bizden bir iyisi, Zimbabve arkadaşlar. Arkamızda Venezuela, önümüzde Zimbabve var. Türkiye kötü yönetiliyor ve derhal bu kötü yönetenden kurtulmak lazım. Bunun da bir tane enstrümanı var; sandık. Sandık gelecek ve Türkiye'nin bütün sorunları yeni iktidar tarafından çözülecek.