Çinli bilim insanları, Parkinson hastalığının tedavisinde son derece verimli olduğu gözlemlenen yeni bir kök hücre tedavi yöntemi geliştirdi. Henüz kesin bir tedavisi olmayan Parkinson için umut verici olan bu yöntem, klinik testlerdeki sonuçlarıyla bilim dünyasında dikkatleri üzerine çekti.
Parkinson hastalığı beynin dopamin üretimindeki yetersizliğiyle ortaya çıkıyor ve zamanla kötüleşebiliyor. En sık görülen belirtileri arasında hareket bozuklukları, titreme, kas sertliği, yavaş hareket ve denge sorunları bulunuyor.
YÜZDE 80 VERİM ALDILAR
Hefei'deki Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ne bağlı First Affiliated Hospital'dan nöroloji uzmanı Shi Jiong öncülüğündeki bir ekip, kök hücreleri dopamin salgılayan nöronlara dönüştürmeyi başardı. Shi'ye göre dünyadaki önde gelen araştırma ekipleri kök hücreden dopamin üreten nöronlar yapmada yaklaşık yüzde 50 verim elde ederken, Çinli ekip yüzde 80'in üzerinde başarı sağladı.
Yılın ortalarından beri birinci faz testlerini yürüten ekip, deneye katılan altı hastada dopamin sinyallerinde hızlı ve kalıcı artış gözlemledi. Ayrıca bu hastalardaki Parkinson belirtilerinde de belirgin iyileşme kaydedildi.
Deneye katılan hastalardan biri olan 37 yaşındaki Li'nin 22 yaşındayken motor kontrolünü kaybetmeye başladığı, ancak kök hücre naklinden üç ay sonra büyük ölçüde normal yaşamına döndüğü bildirildi.
ROBOT DESTEKLİ BEYİN CERRAHİ
Tedavide uyarılmış pluripotent kök hücreler kullanıldı. Bu hücreler yalnızca dopamin salgılayan nöronlara dönüşecek şekilde ayarlandı. Söz konusu kök hücreleri "tohum" olarak tanımlayan Shi, bu hücrelerin beynin "içine ekilerek" yeni sinir ağlarının oluşmasını sağladıklarını ifade etti.
Operasyon sırasında doktorlar nöronavigasyon robotu yardımıyla beynin belli bir bölgesine kateter yerleştirdi. Daha sonra kök hücrelerden türetilmiş NCR201 adlı dopamin öncül hücreleri beyne enjekte edildi.
İşlemden sadece iki ay sonra hastalardaki titreme ve kas sertliğinin büyük ölçüde azaldığı gözlemlendi. Li'nin Parkinson Derecelendirme Ölçeği puanı 62'den 28'e düştü. Eylül başında ise skorun 12'ye kadar gerilediği öğrenildi.
Yapılan tarama testlerinde de nakledilen hücrelerin beyne yerleştiği ve aktif olarak çalıştığı görüldü.
BİLİM İNSANLARI TEMKİNLİ
Uzmanlar, sonuçlara rağmen temkinli olunması gerektiğini vurguluyor. Çalışmayla ilgili en büyük soru işareti beyne yerleştirilen hücrelerin uzun vadede canlılığı ve kalıcılığı.
Bu nedenle ekip, daha büyük hasta gruplarıyla testlere devam etmeye hazırlanıyor.
11 milyon kaydı incelediler: Parkinson riskini neredeyse ikiye katlıyorSağlık