Kurban Bayramı'nın ilk üç gününde meydana gelen 2 bin 238 trafik kazasında 26 kişi hayatını kaybetti, üç bin 590 kişi de yaralandı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kurban Bayramı’nın 2. günü (Cumartesi) 683 trafik kazasının meydana geldiğini, bu kazalarda dokuz kişinin olay yerinde hayatını kaybettiğini, bin 143 vatandaşınsa yaralandığını bildirdi.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü ise bayram tatili dönüşünde yolculuk yapacak sürücüleri uyku apnesi konusunda uyardı.

Pek çok kişinin uyku apnesi olduğunun farkında bile olmadığını bu nedenle gece dinlendirici bir uyku uyuyamadığını söyleyen Prof. Dr. Özlü, dönüş yoluna çıkacak sürücüleri uyardı.

Pek çokları farkında bile değil: Dönüş yoluna çıkacak milyonlara hayati uyarı - Resim : 1

"FACİA İLE SONUÇLANABİLİR"

Prof. Dr. Özlü, uykuda 10 saniyelik nefes alamama belirtisiyle teşhisi konulan uyku apnesine dikkati çekerek, uyku apnesi hastalarının cihazlarını etkili şekilde kullanmaları gerektiğini dile getirdi:

- Bayram tatili dönüşleri başlıyor. Uzun mesafeli araba kullanımı söz konusu olacak. Bu süreçte özellikle 'uyku apnesi' olanlar; gece boyunca dinlendirici bir uyku uyuyamıyorlar. Bu kişilerin çok uyuduğu söylenir fakat ne kadar uyusalar da dinlendirici, kaliteli derin bir uyku uyuyamıyorlar.

- Bundan dolayı gün boyu uyku halindedirler. Pasif anlarda, bazen de aktif çalıştıkları anlarda bile uykuları gelebilir. Bu kişiler, kendilerine verilen tedavide cihazları yeterince efektif kullanmıyorsa, kaliteli ve derin bir uyku uyuyamadıkları için araba kullanırken tatlı bir uyku ve kendinden geçme, şekerleme uyku ile karşı karşıya kalabilirler.

Pek çokları farkında bile değil: Dönüş yoluna çıkacak milyonlara hayati uyarı - Resim : 2

- Bu durumda trafik kazalarının önemli bir kısmını oluşturuyor. Bir anlık bir iç geçmesi ve dalgınlık korkunç sonuçlar meydana gelebiliyor. 'Uyku apnesi' olanları uyarmakta fayda var. Eğer bayram dönüşünde araç kullanacaklarsa; bir önceki gecede cihazlarını kullansınlar, en az 4-6 saat dinlendirici bir uyku uyumalı ve sonrasında seyahate çıkmalıdırlar. Dikkate alınmaması facia ile sonuçlanabilir.

HİÇ UYUMAMIŞ GİBİ HİSSEDEBİLİRLER

Prof. Dr. Özlü, 'uyku apnesi' olan hastaların çoğunun bu durumu fark etmediğini belirterek, belirtilere dair şu tüyoları verdi:

- Pek çok kişi, 'uyku apnesi' olduğunun farkında değil. Hastanın; uykuda horlaması ve tanıklı apne denilen, yanında uyuyan kişi hastanın ara ara nefesinin durduğunu, 10 saniye kadar nefes alamadığını gözlemlerse, gündüz de aşırı uykulu hal söz konusu olması bu hastalığın belirtilerindendir. Gazete okurken, araç kullanırken hemen içleri geçer ve oldukları yerde uyumaya başlarlar. Sabahları da yorgun uyanıp, sanki hiç uyumamış gibi hissedenlerde de 'uyku apnesi' olabilir.