Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya’nın da aralarında bulunduğu OPEC+ ülkeleri, günlük 137 bin varillik sınırlı bir üretim artışı kararı aldı. Bu artış, karar öncesinde gündeme gelen daha yüksek rakamların altında kaldı.
Kararın ardından Brent petrol 65 doların, West Texas Intermediate (WTI) ise 62 doların üzerine çıktı.
PETROL FİYATLARI YIL BOYUNCA GERİLEDİ
Küresel arz fazlası endişeleri nedeniyle petrol fiyatları bu yıl genelinde gerileme eğiliminde. Brent petrol geçen hafta %8 değer kaybederken, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), 2026 yılı için rekor düzeyde yıllık arz fazlası öngörüyor. Wall Street’teki birçok banka da önümüzdeki aylarda petrol fiyatlarında daha fazla düşüş bekliyor.
SUUDİ ARABİSTAN VE RUSYA ARASINDA FARKLI GÖRÜŞLER
OPEC+ toplantısında iki lider ülke Suudi Arabistan ve Rusya arasında görüş ayrılığı yaşandı. Toplantı öncesinde Moskova fiyatları savunmak için daha temkinli bir artışı, Riyad ise pazar payını korumak adına daha büyük bir artışı destekledi.
Sadece dokuz dakika süren oturumun ardından açıklanan karar, tarafların uzlaşısını yansıttı.
ÜRETİM KISITLAMALARI AŞAMALI OLARAK KALDIRILIYOR
OPEC+ son dönemlerde, ittifak dışı üreticilere kaptırdığı pazar payını geri kazanmak amacıyla kademeli üretim artışlarına gitmişti. Grup, daha önce 2,2 milyon varillik üretim kesintisinin kademeli olarak kaldırılacağını açıklamıştı. Ancak fiili üretim artışları, açıklanan hedeflerin gerisinde kaldı.