Murat GÜRGEN / NEFES
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısıyla başlayan iktidarın Terörsüz Türkiye adını verdiği süreçte PKK kongresini topladığını duyurdu. İki farklı alanda yapıldığı belirtilen kongrenin tam yeri, terörist başı Öcalan’ın mesajının nasıl iletildiği konuları netlik kazanmadı. Yapılan ilk açıklamada Abdullah Öcalan’ın çağrısı temelinde tarihi önemde kararlar alındığı söylendi. Kongrede alınan kararlar sonrası örgütün silah bıraktığı ve feshedildiğinin açıklanması bekleniyor. Ancak PKK, fesih ve silah bırakma sürecini zamana yayarak oyalama taktiği girişiminde bulunuyor. Diğer tarafta Suriye’nin toprak bütünlüğünü bozmaya yönelik çaba harcıyor. Ortaya çıkan tablo karşısında vakit kaybetmemek için teyakkuz durumuna geçen Ankara ise komşu ülkelerin terör örgütlerinden tamamen temizlenmesine yönelik olarak bugün üçlü zirve topluyor.
Suriye’nin geleceğine katkı sağlamak üzere mart ayında Türkiye, Suriye, Ürdün, Lübnan ve Irak heyetlerinin katılımıyla Amman’da beşli iş birliği toplantısı gerçekleştirilmişti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan bu kez Ürdün ve Suriye’li mevkidaşlarını Ankara’da ağırlayacak. Fidan Ürdün Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Yurtdışında Yaşayan Ürdünlüler Bakanı Ayman Safadi ve Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani ile ikili görüşmeler de gerçekleştirecek.
HAKAN FİDAN AĞIRLAYACAK
ABD ve Fransa’nın desteğini arkasına alan PKK/YPG uzantısı SDG, önceki hafta Kamışlı’da Kürt Konferansı’nı topladı. Sonrasında da SDG’nin Şam yönetimiyle imzaladığı mutabakatın aksine, Suriye’de Kürt bölgesel yönetimi kurma hedefi açıklandı. Ankara’nın kırmızı çizgisi ise Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması. Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Hakan Fidan bölgenin geleceğinde hiçbir terör örgütünün yerinin bulunmadığını ve Türkiye’nin bunu güvence altına alma konusundaki kararlılığını vurgulayacak. Suriye’nin terör örgütlerinden temizlenmesine yönelik müşterek harekat merkezi kurma çalışmalarını devam ederken, Fidan meselenin bölge ülkelerince ve iş birliğiyle çözülmesinin önemine işaret edecek.
Silah bırakma süreci nasıl işleyecek?
Terör örgütü PKK kongresini topladı ama silah bırakma sürecinin nasıl işleyeceği açıklanmadı. PKK’nın feshedilmesi sürecinde hem silahların teslimi hem de teröristlerin akıbetine dair yasal düzenlemeler devreye girecek. Umut hakkı düzenlemesi ilk sırada yer almıyor. Topluma kazandırma yasasının Meclise sunulması ise öncelikli seçenekler arasında bulunuyor. Bu çerçevede, suça karışmayan veya pişmanlık beyan edenlerin geri dönüşlerinin sağlanması, yönetim kadrolarının ise üçüncü ülkelere gönderilmesi üzerinde duruluyor.
ORTAK KOMİTE KURULACAK
Terörle Mücadele Yasası ve İnfaz Kanunu’nda değişiklikler gündemde. AKP Diyarbakır Milletvekili Suna Kepolu, Rudaw’a verdiği demeçte “Anayasada bazı değişiklikler yapılacağını düşünüyorum. Tahminen anayasada Kürtlerin adı geçecek ve bazı şeylerin önü açılacak” dedi. PKK’nın silahsızlandırılması süreci ilgili devlet birimlerinin kontrolü altında olacak. Öncelikle silahların envanteri çıkarılacak. Buna yönelik olarak bir ortak komite oluşturulması gündemde. Ardından silahların Irak yönetimine teslim edilmesi, üçüncü bir ülkeye teslim edilmesi ya da uluslararası resmi gözetim altında toprak altına gömülmesi konuşulan seçenekler arasında.
Dağdaki teröristlerin silah bırakmasıyla da yetinilmeyecek. Kent merkezlerinde hücre biçiminde tekrar örgütlenmelerini engelleyecek adımlar atılacak. Türkiye’nin kırmızı listesinde yer alan terör örgütünün Avrupa’daki yöneticilerinden Remzi Kartal ise PKK’nın yeni bir yapılanmaya gideceğini ve yeni örgütlenme modelini Öcalan’ın şekillendireceğini söyledi.