Kıymetli metal piyasalarında gözler altından sonra platine çevrildi. Platinin spot fiyatları bu yıl yüzde 30'un üzerinde artarak ons başına 1.200 dolar seviyesine ulaştı. Aynı dönemde spot altın fiyatlarındaki artış ise yüzde 27 civarında kaldı.

Bank of America (BofA) analistleri Cuma günü yayınladıkları bir notta, platindeki bu baş döndürücü rallinin sadece altındaki yükselişi yansıtmadığını, aynı zamanda daha temel bir sorun olan "arz açığına" işaret ettiğini belirtti. Analistler, platin fiyatlarının sağlam temellerle desteklendiğini vurgulayarak özellikle mücevher endüstrisinden gelen talebe dikkat çekti.

MÜCEVHER SEKTÖRÜNDE ROTA ALTINDAN PLATİNE DÖNDÜ

Dünyanın en büyük altın tüketicilerinden biri olan Çin, platin talebinde başı çekiyor. BofA analistleri, "Yıllarca süren talep düşüşünün ardından, Çin'de platin takılara olan ilginin yeniden canlandığına dair kanıtlar var" diye yazdı. Analistler, "Yükselen altın fiyatları, kuyumcuları çeşitlendirmeye teşvik ediyor ve bu da tarihi kalıplarda bir değişikliği temsil ediyor" diye ekledi.

Bu değişimin en somut göstergesi ise ithalat rakamları oldu. Çin, Nisan ayında 11.5 ton platin ithal ederek son bir yılın en yüksek aylık alımını gerçekleştirdi. Bu durum, altının giderek pahalı hale gelmesiyle kuyumcuların platine yöneldiğinin açık bir işareti olarak yorumlanıyor.

ARZ AÇIĞI İKİ KATINA ÇIKABİLİR

Platin getiride altını geçti: Talep patlamasıyla fiyatı rekor kırdı - Resim : 1

Bank of America analistleri, durumun ciddiyetini çarpıcı bir öngörüyle ortaya koydu: Mücevher talebinde yalnızca yüzde 1’lik bir altından platine geçiş bile, mevcut 800 bin onsluk platin arz açığını iki katına çıkararak 1.6 milyon onsa yükseltebilir.

Mücevheratın yanı sıra otomotivden elektroniğe kadar geniş bir kullanım alanına sahip olan platin, bu çeşitlendirilmiş talep yapısıyla da fiyatlarını desteklemeye devam ediyor.

KIYMETLİ METALLERDEKİ GENEL YÜKSELİŞ

Platindeki bu ralli, yatırımcıların zamanın testinden geçmiş güvenli liman varlıklarına akın etmesiyle kıymetli metallerde yaşanan daha geniş bir yükselişin ortasında geldi.

Sarı metal, Ukrayna'daki savaş da dahil olmak üzere jeopolitik istikrarsızlıklarla körüklenerek son yıllarda hızla yükseldi. Çin'deki ekonomik gerileme ve Donald Trump'ın ikinci başkanlık dönemine ilişkin belirsizlikler de altına olan talebi destekledi. Nisan ayında altın fiyatları ons başına 3.500 doları aşarak tarihi bir zirveye ulaştı.

Altın hücumundan yararlanan tek kıymetli metal platin değil. Gümüş fiyatları da bu yıl yüzde 25 artış gösterdi. Ancak güneş paneli üretimindeki bir yavaşlama nedeniyle gümüşteki momentumun daha yumuşak olduğu gözlemleniyor.