Fransız sanatçı Auguste Rodin'in bir kadın figürünün dizlerini göğsüne çekerek bir ayağını tuttuğu ünlü "Le Désespoir" (Umutsuzluk) heykeli, 1906'da satıldıktan sonra kayıplara karışmıştı.

Müzayede evi Rouillac'ın pazar günkü açıklamasına göre neredeyse 120 yıldır kayıp olan heykel, geçen yılın sonunda bulundu.

Kayıp heykelin sahibinin Fransanın orta kesiminde yaşayan bir aile olduğu öğrenildi. Müzayedeci Aymeric Rouillac, ailenin sahip olduğu heykelin değerinden haberi olmadığını, hatta piyanonun üstünde aile fotoğraflarının yanında sergilediğini anlattı.

Sahte sandılar, servet çıktı: 120 yıldır kayıp heykel dudak uçuklatan fiyata satıldı - Resim : 1
Fotoğraf: Rodin Müzesi / Pauline Hisbacq

Heyecanlı geçen bir müzayedenin ardından heykel, ABD'nin Batı Yakası'nda yaşayan genç bir bankere 860 bin euroya satıldı.

CEHENNEM KAPILARI'NIN BİR PARÇASIYDI

1840-1917 yılları arasında yaşayan Rodin aslında "Le Désespoir"ın birçok versiyonunu yapmıştı. Kayıp olan versiyonun modeli 1890 yılında çıkarılmış, 1892-93 yıllarındaysa mermerden yapılmıştı.

28.5 x 15 x 25 santim olan heykel, Rodin'in 200'den fazla figürden oluşan "The Gates of Hell" (Cehennem Kapıları) eserinin bir parçası olarak yapılmıştı.

Sahte sandılar, servet çıktı: 120 yıldır kayıp heykel dudak uçuklatan fiyata satıldı - Resim : 2
Fotoğraf: Rodin Müzesi / Pauline Hisbacq

AİLE HEYKELİN GERÇEK OLDUĞUNA İNANMAMIŞ

"Heykelin sahte olduğunu söyleyip durdular" diyen Rouillav, yine de araştırmaktan vazgeçmemiş. Heykeldeki detayların çarpıcı olduğunu belirten Rouillac, CNN International'a verdiği demeçte "Sırtı, kasları, hepsi mükemmeldi. Omurgadaki her bir kemiği hissedebiliyorsunuz" dedi.

Kendi değerlendirmelerinin ardından Rouillac, heykeli Rodin'in eserlerinin katalogunu çıkaran ve koruyan Rodin Komitesi'ne götürdü.

ONU ÖZEL KILAN ŞEY

Rodin Komitesi'nin eş kurucularından Jerome Le Blay, "Tek bakışta onun gerçek olduğunu anladım. Hiç şüphem yoktu" dedi. Eserin "oldukça kusursuz bir şekilde yapıldığını" söyleyen Le Blay, bu heykelin yapıldığı dönemde Le Blay'ın vaktinin büyük kısmını az sayıda heykel yaparak geçirdiğini ifade etti.

Sahte sandılar, servet çıktı: 120 yıldır kayıp heykel dudak uçuklatan fiyata satıldı - Resim : 3
Fotoğraf: Rodin Müzesi / Pauline Hisbacq

Rodin'in ünü geniş çevrelere yayılmaya başlayınca sanatçı çok daha fazla heykel yapmaya başladı. Le Blay'a göre Rodin'in heykellerinin ilk aşamalarını yardımcıları yapıyor, sanatçıysa son dokunuşları yapıyordu.

Rodin'in eserlerinin büyük bir kısmı Rodin Müzesi'nde tutuluyor. Le Blay, Rodin'in mermere yaptığı heykelleri bulmanın çok daha zor olduğunu ifade ediyor.