CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 19 Mart operasyonuyla tutuklanmasıyla başlayan protestoların 100'üncü günü 1 Temmuz'da, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in katılımıyla Saraçhane'de "Millet İradesine Sahip Çıkıyor" adlı miting düzenlenmiş, mitinge katılan 42 kişi gözaltına alınmış ve en büyüğü 2001 doğumlu olan 13 genç ise tutuklanmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 35 genç hakkında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet suçundan iddianame hazırladı. Davayı görecek İstanbul 64. Asliye Ceza Mahkemesi, inceleme sonucunda tutuklu 13 gencin tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Kararda, "Sanıkların savunması, olay tutanağı, görüntü tespit tutanağı, olay tutanağı ve tüm dosya kapsamı ile kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut olguların bulunması, tutuklama tarihi, suçun ilgili kanun maddesinde öngörülen alt ve üst sınırı dikkate alındığında, oranlılık ilkesinin ihlal edilmediği, suçun mahiyeti, dosya kapsamına ve mevcut delil durumuna göre sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilmiştir" ifadelerine yer verildi.

"BİR AN ÖNCE SERBEST BIRAKILMALARINI İSTİYORUZ"

Mahkeme davayı görmeye 3 Eylül'de başlayacak. Gençler adli tatili cezaevinde geçirecek. 19 yaşındaki Ahmet Bulut'un ablası Dilan Altunbilek, Saraçhane'de 1 Temmuz'da düzenlenen mitingde gözaltına alınıp tutuklanan 13 gençten biri olan kardeşinin haksız yere cezaevinde tutulduğunu söyledi.

Altunbilek, "Kardeşlerimiz, arkadaşlarımız, çocuklarımız 22 gündür hiçbir suçları olmadığı halde tutuklu yargılanıyor. Özgürlüklerinden mahrum bırakılıyorlar. İstanbul 64. Asliye Ceza Mahkemesi, tutukluluklarının devamına karar verdi. Bu kararı kabul etmiyoruz. Bir an önce serbest bırakılmalarını istiyoruz" diye konuştu.

"TUTUKLAMA KARARI HUKUKİ DEĞİL, SİYASİDİR"

Avukatın Sesi İnisiyatifi'nden Esma Varış, yaşları 18 ile 23 arasında değişen 13 gencin tutuklandığını hatırlatarak, "Tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Mahkemenin verdiği bu karar, hukuki dayanaktan yoksun, tamamen siyasi saiklerle alınmış bir karardır. Bu durum kamuoyunun da malumudur" dedi.

Avukatın Sesi İnisiyatifi olarak süreci en başından beri takip ettiklerini vurgulayan Varış, "Öğrenci arkadaşlarımızla ve aileleriyle dayanışma içerisindeyiz" ifadelerini kullandı.