Savaşın beşinci günü: İran ve İsrail birbirini vuruyor, Tahranlılar kaçıyor
İsrail ve İran savaşın beşinci gününde karşılıklı saldırıları sürdürmeye devam ediyor. İran'da şimdiye kadar en az 224 kişi hayatını kaybederken İsrail'de can kaybı 24'e ulaştı.

İsrail ve İran arasındaki karşılıklı hava saldırıları beşinci gününde de devam ediyor. İran'ın Hayfa'ya düzenlediği saldırılarda bir füzenin tesise isabet etmesiyle alevler ve dumanlar havaya yükseldi.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İran'dan yaklaşık bir saat arayla atılan füzeler nedeniyle ülkenin çeşitli bölgelerinde alarmların devreye girdiği belirtildi. Açıklamada füzelerin hava savunma sistemleri tarafından engellendiği kaydedildi.

İsrail'in Yedioth Ahronoth gazetesi, ilk dalgada 3 ila 5, ikinci dalgada ise 1 füzenin ateşlendiğini aktardı. İsrail ordusu, saat 02.00 sularında ülkenin kuzeyinde tespit edilen insansız hava araçlarının da engellendiğini iddia etti.

İran'ın misilleme hava saldırılarında, İsrail'de 24 binanın ağır hasar aldığı ve 2 bin 775 vatandaşın da tahliye edildiği belirtildi. İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich emlak vergisi ekiplerinin, İran saldırıları nedeniyle oluşan doğrudan zararlar için yaklaşık 14 bin bildirim aldığını ifade etti. Smotrich, İran'ın İsrail'le yönelik misilleme saldırılarında, 24 binanın ciddi hasar gördüğünü ve yıkılacağını, 2 bin 775 vatandaşın da tahliye edildiğini kaydetti.

İsrail ordusu ayrıca sabah saatlerinde İran'dan ülke topraklarına füzelerin ateşlendiğini tespit ettiklerini bildirdi. Ordudan yapılan açıklamada, hava savunma sistemlerinin saldırıları önlemeye çalıştığı aktarıldı. Açıklamada, alarmlarla birlikte halkın sığınaklara girmesi gerektiği belirtilirken, İç Cephe Komutanlığının talimatlarının da takip edilmesi istendi. İsrail basını, ülkenin orta ve kuzey kesiminde alarmların devreye girdiğini ifade etti.

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump G7 liderler zirvesinden erken ayrılarak Washington'a döndü. Trump zirveden erken ayrılmasının nedeniin ateşkes için değil, "çok daha büyük bir şey için" olduğunu söyledi. ABD lideri ayrıca İranlılardan Tahran'ı tahliye etmelerini istedi.

Trump'ın çağrısından kısa süre sonra Tahran'ı Karaj ile Hazar Denizi kıyısındaki Chalus'a bağlayan Karaj-Chalus yolu üzerinde yoğun trafik görüldü.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise İsrail'in saldırılarının İran'ın nükleer programına büyük bir darbe indirdiğine inandıklarını belirtti. Netanyahu "Onları çok ama çok geriye gönderdiğimizi tahmin ediyorum" dedi. İsrail şimdiye kadar İran'a ait üç nükleer tesisi hedef aldı. Ayrıca dokuz nükleer fizikçinin ölümüne neden oldu.


