Rusya'nın cuma günü Ukrayna'nın başkenti Kiev'e düzenlediği balistik füze saldırısında bir dron fabrikası imha edildi. Fabrikanın ABD'nin Delaware eyaletinde kayıtlı Terminal Autonomy şirketine ait olduğu ortaya çıktı.

Bu durum, Rusya'nın savaşın başından bu yana Ukrayna topraklarında doğrudan bir Amerikan şirketini hedef aldığı ilk olay olarak kayıtlara geçti.

İngiliz gazetesi The Guardian'ın şirket hakkında bilgi sahibi bir kaynaktan aktardığına göre Terminal Autonomy, Rusya'nın sinyal bozucu sistemlerine karşı dayanıklı yönlendirme sistemleri bulunan hassas, uzun menzilli saldırı dronları üretiyor.

Fabrikada Ukrayna ordusu tarafından aktif olarak kullanılan AQ-400 Scythe ve AQ-100 Bayonet tipi gezici mühimmat modelleri üretiliyordu.

RESMİ RUS HABER AJANSI DOĞRULADI

Saldırı haberini ilk olarak pazar günü Rusya'nın resmi haber ajansı TASS, Rusya Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayandırarak duyurdu.

TASS haberinde şirketin doğrudan ABD mülkiyetinde olduğunu belirtmese de tesiste "Ukraynalı-Amerikalı uzmanların" çalıştığını ve AQ-400 ile AQ-100 modellerinin üretildiğini doğruladı.

Saldırının ardından Terminal Autonomy şirketi ve Ukrayna Savunma Bakanlığı sessizliğini korudu. Şirket hakkında bilgi sahibi kaynak ise balistik füze saldırısında can kaybı yaşanmadığını belirtti.

PATRIOT ÜRETİM TESİSLERİNİ DE HEDEF ALABİLİR

ABD'li eski üst düzey istihbarat yetkilisi ve "The Fourth Intelligence Revolution" kitabının yazarı Anthony Vinci, yaşanan gelişmeyi "Ruslar üretim tesisinin sahibinin kim olduğuna bakmaz. Hedef hedeftir" sözleriyle değerlendirdi.

Vinci ayrıca ABD Başkanı Donald Trump'ın bu ayın başlarında Ukrayna'nın Patriot hava savunma füzelerini kendi bünyesinde üretmesine izin verilebileceğini açıkladığını hatırlatarak, "Eğer Patriot füzeleri ya da herhangi bir Amerikan sistemi Ukrayna'da üretilirse, Rusların bu üretim tesislerini hiç tereddüt etmeden hedef alacağını düşünüyorum" uyarısında bulundu.