Arjantin'de enflasyondaki düşüş devam ediyor.

Ülkede üretici fiyat endeksi (ÜFE), mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,3 düştü ve son beş yılın dibini gördü. ÜFE'de nisanda yıllık artış ise yüzde 22,4 oldu.

Bloomberg ajansı gelişmeyi, "Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei'nin bir başka ekonomik zaferi" olarak nitelendirirken, ekim ayında yapılacak ara seçimler öncesinde Milei'nin elini güçlendirdiğine işaret etti.

ÜFE'de aylık artış, "deli başkan" lakaplı Milei'in görevi devraldığı Aralık 2023'te yüzde 54 ile tarihi yüksek seviyeyi görmüştü.

Ülkede tüketici fiyat endeksi artışı da mayısta aylık yüzde 1,5 ile son beş yılın dibini gördü. Aralık 2023'te bu oran yüzde 25,5 olmuştu.

Arjantin'de Milei'nin görevi devralmasından önce Kasım 2023'te yüzde 160,9 seviyesinde olan yıllık tüketici enflasyonu, Nisan 2024'te yüzde 289,4 ile zirveyi gördükten sonra düşüş eğilimine girmişti. Mayıs 2025'te bu oran yüzde yüzde 43,5 ile Mart 2021 sonrası dört yıllık dönemin dibini gördü.

ŞOK DOKTRİNİ UYGULADI, EKONOMİYİ KÜÇÜLTTÜ

Arjantin'in ABD ve IMF destekli aşırı sağcı lideri Milei, yönetime geldiğinde ekonomide şok doktrini uygulamaya başladı.

Kamuda binlerce kişi işten çıkarılırken, ücretler de reel olarak düşürüldü. Başlangıçta sert şekilde artışına izin verilen döviz kuru, yabancı sıcak paranın dipten girişine uygun ortam yaratıldıktan sonra istikrarlı tutulmaya çalışıldı.

Bloomberg'in haberinde "Milei'nin kemer sıkma ve istikrarlı peso taahhütleri, tarihsel olarak Arjantinlilerin en büyük endişesi olan enflasyonu düşürmeye yardımcı oldu" ifadeleri yer aldı.

Arjantin'de enflasyonda "başarı" hikayesine imza atan Milei, büyümede ise başarısız oldu. 2024'te ülke ekonomisi yüzde 1,7 oranında küçüldü.

TÜRKİYE'DE ENFLASYON YERİNDE SAYDI

Türkiye'de Mayıs 2023 seçimlerinin ardından ekonomi yönetimini devralan Mehmet Şimşek de IMF ve ABD'nin dolaylı desteğiyle kemer sıkma programı uyguladı.

Mayıs 2023'te yüzde 39,6 seviyesinde olan yıllık tüketici enflasyonu, Mayıs 2025'te yüzde 35,4 oldu.

Yüzde 70'lere çıkan kredi faizlerine rağmen enflasyonda iki yılda sadece birkaç puanlık gerileme sağlandı.

Türkiye ekonomisi 2024'te yüzde 3,2 oranında büyüdü.