Amsterdam'daki Avrupa Solunum Derneği Kongresi'nde sunulan bir araştırma dikkat çekici bir bulguyu gözler önüne serdi.

Araştırmada odun sobası kullananların daha sağlıklı olmaları ve sigara içmemelerine rağmen akciğer kapasitelerini daha hızlı kaybettikleri tespit edildi. Bilim insanları şöminelerin ciğerlerde sigara içmeye benzer bir hasar yarattığını da duyurdu.

İngiltere'de yaşayan binlerce insanın sağlık verilerini mercek altına alan London College Üniversitesi'nde görevli bilim insanları 8 yıl boyunca yapılan ciğer kapasitesi değerlerini inceledi. Üfleme kuvvetini ölçen FEV1 değerlerini inceleyen bilim insanları, "Araştırmalarımızda şömineden çıkan partiküllerin yüksek oranda olmasının solunum yolundaki dokulara zarar verdiğini ve sigara içilmesine benzer bir iltihaplanmaya sebep olduğunu fark ettik" dedi.

Uzmanlar, kapalı alanda şömine yakılmasının bazı kanserojenleri havaya saldığını da dile getirdi. Bilim insanları, piyasada daha sağlıklı olarak lanse edilen bu ürünlerin "gizli sağlık sorunları" yaratabileceğini de aktardı.