Uzmanlar, son dönemde sosyal medyada yayılan yanlış bilgilerle artan et tüketimi konusunda uyardı.

Imperial College London’dan beslenme uzmanı Dr. Federica Amati’ye göre birçok kişi, ihtiyaç duyduğundan yüzde 45-55 daha fazla protein tüketiyor.

Sosyal medyada yayılan "her kilo için günde 2 gram protein" önerisinin anlamsız olduğunu vurgulayan uzmanların önerdiği ölçüler şöyle:

- Fiziksel olarak aktif bireyler: 1 g/kg
- 65 yaş üstü için: 1,2 g/kg
- Sporcular için (maksimum): 1,6 g/kg

Sosyal medya doğru söylemiyor: Aslında ne kadar et yemeye ihtiyacımız var? - Resim : 1

Diyetisyen Beth Francois de “Yüksek proteinli ürünlerin çoğu pazarlama aldatmacası” diyerek normal beslenme ile yeterli protein alınabileceğini belirtiyor. Örneğin:

- 1 yumurta → 6 g
- 125 g yoğurt → 10 g
- 1 tavuk göğsü → 45 g
- 1 uskumru filetosu → 26 g
- Avuç içi kadar fındık → 6 g

FAZLA HAYVANSAL GIDA RİSKLİ

Araştırmalara göre, özellikle 45-65 yaş arası bireylerin günlük kalorilerinin yüzde 20’sinden fazlası hayvansal proteinden geliyorsa bu durum şu riskleri beraberinde getiriyor:

- Kanser riski artıyor
- Kalp ve damar hastalıkları riski artıyor
- Böbrek sağlığı bozulabiliyor

Her ne kadar hayvansal proteinlerin sindirimi daha kolay olsa da uzmanlara göre nohut, mercimek, soya fasulyesi, tam tahıllar gibi kaynaklar yeterli protein sağlıyor.