Uzmanlar, son dönemde sosyal medyada yayılan yanlış bilgilerle artan et tüketimi konusunda uyardı.
Imperial College London’dan beslenme uzmanı Dr. Federica Amati’ye göre birçok kişi, ihtiyaç duyduğundan yüzde 45-55 daha fazla protein tüketiyor.
Sosyal medyada yayılan "her kilo için günde 2 gram protein" önerisinin anlamsız olduğunu vurgulayan uzmanların önerdiği ölçüler şöyle:
- Fiziksel olarak aktif bireyler: 1 g/kg
- 65 yaş üstü için: 1,2 g/kg
- Sporcular için (maksimum): 1,6 g/kg

Diyetisyen Beth Francois de “Yüksek proteinli ürünlerin çoğu pazarlama aldatmacası” diyerek normal beslenme ile yeterli protein alınabileceğini belirtiyor. Örneğin:
- 1 yumurta → 6 g
- 125 g yoğurt → 10 g
- 1 tavuk göğsü → 45 g
- 1 uskumru filetosu → 26 g
- Avuç içi kadar fındık → 6 g
FAZLA HAYVANSAL GIDA RİSKLİ
Araştırmalara göre, özellikle 45-65 yaş arası bireylerin günlük kalorilerinin yüzde 20’sinden fazlası hayvansal proteinden geliyorsa bu durum şu riskleri beraberinde getiriyor:
- Kanser riski artıyor
- Kalp ve damar hastalıkları riski artıyor
- Böbrek sağlığı bozulabiliyor
Her ne kadar hayvansal proteinlerin sindirimi daha kolay olsa da uzmanlara göre nohut, mercimek, soya fasulyesi, tam tahıllar gibi kaynaklar yeterli protein sağlıyor.