TÜİK, 2026 yılı Şubat ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı.
TÜFE'deki değişim 2026 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,96 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,95 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31,53 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 33,39 artış olarak gerçekleşti.
TÜFE, Ocak 2026'da aylık yüzde 4,84, yıllık yüzde 30,65 artmıştı.
İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul'un enflasyonunu şubatta aylık yüzde 3,85, yıllık yüzde 37,88 hesaplamıştı.
Türk-İş, Ankara'da mutfak enflasyonunu şubatta aylık yüzde 3,65, yıllık yüzde 38,76 açıklamıştı.
ENAG, şubatta enflasyonu aylık yüzde 4,01, yıllık yüzde 54,14 hesapladı.
GIDA ENFLASYONU YÜZDE 36,44
En yüksek ağırlığa sahip üç ana harcama grubunun yıllık değişimleri; gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 36,44 artış, ulaştırmada yüzde 28,86 artış ve konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlarda yüzde 42,33 artış olarak gerçekleşti. İlgili ana harcama gruplarının yıllık değişime olan katkıları ise gıda ve alkolsüz içeceklerde 9,07, ulaştırmada 4,63 ve konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlarda 6,24 yüzde puan oldu.
En yüksek ağırlığa sahip üç ana harcama grubunun aylık değişimleri; gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 6,89 artış, ulaştırmada yüzde 2,58 artış ve konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlarda yüzde 2,40 artış olarak gerçekleşti. İlgili ana grupların aylık değişime olan katkıları ise gıda ve alkolsüz içeceklerde 1,71, ulaştırmada 0,43 ve konutta 0,27 yüzde puan oldu.
Endekste kapsanan 174 alt sınıftan 2026 yılı Şubat ayı itibarıyla, 27 alt sınıfın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 5 alt sınıfın endeksinde değişim olmadı. 142 alt sınıfın endeksinde ise artış gerçekleşti.
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, 2026 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,16 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,48 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 29,91 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 33,05 artış olarak gerçekleşti.
ZAM ŞAMPİYONU SEBZE
Şubatta bir önceki aya göre fiyatı en çok artan alt sınıf, yüzde 33,04 ile "meyvesi yenen sebzeler (domates, biber, salatalık, kabak vb.)" oldu.
İkinci sırada yüzde 21,57 ile "yeşil baklagil sebzeleri", üçüncü sırada yüzde 16,67 ile "diğer sütler ve baklagil" yer aldı.
Piyasalarda hesaplar altüst!Finans
Benzin ve motorine büyük zam geliyorEkonomi