Sürekli telefonuna bakan 25 yaşındaki gencin boynu yamuldu
Sürekli telefonuna bakan 25 yaşındaki bir adam, yaşadığı sağlık sorunuyla tıp literatürüne girdi.

Japonya'da yaşayan 25 yaşındaki bir adam yaşadığı sağlık sorunu nedeniyle tıp literatürüne girdi...

Sürekli telefonuna baktığı için kamburu çıkan ve boynunda çok ciddi bir rahatsızlık yaşayan adama "Düşük Kafa Sendromu" teşhisi konuldu.

Sürekli telefonuna baktığı için bir noktadan sonra boynu bu şekilde kalan adamı bilim insanları mercek altına aldı.

JOS Case Reports isimli tıp dergisinde yayınlanan incelemede akıllı telefon ve tablet benzeri cihazların uzun süre kullanımının insan bedeninde rahatsızlıklara sebep olabileceğine vurgu yapıldı.

Sürekli telefon ve tablete bakmanın duruş bozukluğu yaratabileceğini açıklayan uzmanlar, "Japonya'da yaşayan adam günde birkaç saat telefonuna bakıyor ve telefon üzerine adeta eğiliyordu. Bu alışkanlık ergenlik döneminde başladı ve daha sonra boynu bu şekilde kaldı" dedi.

Bilim insanları, "Hastamız, sürekli telefonuna baktığı için toplumdan da koptu ve okulda akran zorbalığına maruz kaldı. En sonunda da okulu bıraktı. Zamanının çoğunu tek başına ekrana bakarak geçirdi" dedi.

Duruş bozukluğu yaşayan adamın boynunda bir yumru oluştuğu belirtilirken adamın kafasını artık kaldıramadığı da belirtildi.

Bilim insanları, "Adamın boynu o kadar yamuldu ki artık çenesi sürekli göğsünde duruyordu" dedi. 2023'te adamın "dayanılamaz boyun ağrısı" ve yutkunma sorunu yaşadığına dikkat çekilirken hızlı bir kilo kaybı yaşadığı da aktarıldı.

Yapılan incelemelerde adamın omurgasında ciddi bir hasar ve deformasyon olduğu belirtilirken boyun kaslarının da artık işlevini yerine getiremediği belirtildi. Doktorlar adama elle ve atellerle müdahale etmeye çalışsa da hastanın cerrahi operasyon geçirmesinin daha sağlıklı ve verimli olacağı anlaşıldı.

Yapılan ameliyatta hasarlı omurların ve doku parçalarının çıkarılmasından sonra boynu hizalamak için vida ve metal çubuklar yerleştirildi. Ameliyattan altı ay sonra hasta tekrar başını kaldırmaya başlarken, bir yıl sonra hareket etme ve duruşunda belirgin bir ilerleme oldu. Doktorlar, hastanın genç yaşı nedeniyle bu vakanın çok nadir olduğunu açıklarken, baş düşmesi sendromunun akıllı telefon ve tablet kullanımıyla doğrudan bağlantısı olduğunu duyurdu. Bilim insanları insanların akıllı telefon ve tabletlerine çok sık ve yoğun bakmaması gerektiğinide söyledi.