Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı Şubat ayına ilişkin süt ve kümes hayvancılığı üretim verilerini yayımladı.
Verilere göre, hem süt hem de tavuk yumurtası üretiminde düşüş yaşanırken, tavuk eti üretimi artış gösterdi.
İNEK SÜTÜ ÜRETİMİ AZALDI
Ticari süt işletmeleri tarafından şubat ayında toplanan inek sütü miktarı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,4 azalarak 857 bin 821 ton oldu. Ocak-Şubat döneminde ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla inek sütü üretimi yüzde 1,5 geriledi.
Alt ürünler bazında değerlendirildiğinde, şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre; içme sütü üretimi yüzde 6,0, yoğurt üretimi yüzde 9,6 ve sade yağ üretimi yüzde 16,1 oranında azaldı. Ayran üretimi yüzde 6,9, peynir üretimi ise sabit kalırken, tereyağı üretimi yüzde 3,6 arttı.
Ocak-Şubat döneminde ise yoğurt üretimi yüzde 6,2, içme sütü yüzde 1,4, sade yağ yüzde 10,4 oranında düşerken; ayran üretimi yüzde 5,9, tereyağı üretimi yüzde 9,5 ve peynir üretimi yüzde 3,6 oranında yükseldi.
Bir önceki ay 941 bin 377 ton olan ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı şubat ayında yüzde 8,9 oranında azalarak 857 bin 821 ton oldu.
Ocakta 150 bin 681 ton olan içme sütü üretimi şubat ayında yüzde 11,9 oranında azalarak 132 bin 720 ton olarak gerçekleşti.
TAVUK YUMURTASINDA ÇİFT HANELİ DÜŞÜŞ
Kümes hayvancılığı tarafında ise şubat ayında tavuk yumurtası üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,8 azalarak 1,55 milyar adet olarak gerçekleşti. Aynı dönemde kesilen tavuk sayısı yüzde 5,8, tavuk eti üretimi ise yüzde 8,2 oranında arttı.
Ocak-Şubat döneminde ise tavuk yumurtası üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,4 azaldı. Kesilen tavuk sayısında yüzde 8,8’lik, tavuk eti üretiminde ise yüzde 11,5’lik artış yaşandı. Toplam tavuk eti üretimi Şubat ayında 218 bin 260 ton olarak kaydedildi.
Carı açık şubatta beklentiyi aştıFinans