Haşim KILIÇ / ANKARA

Ankara Devlet Opera ve Balesi, Arjantinli besteci Astor Piazzolla ile Meksikalı besteci Arturo Marquez’in müziklerini aynı sahnede buluşturan “Tango Tutkusu” adlı yeni baleyi sanatseverlerle buluşturdu. Neoklasik ve çağdaş dansın bir sentezi olarak sahnelenen eser, izleyiciye tangonun ruhunu hem duygusal hem de görsel anlamda yaşatıyor.

'Tango Tutkusu' sahnede - Resim : 1

Eser iki ayrı koreografiden oluşuyor. İlk bölümde Alman koreograf Ricardo Fernando’nun “Tangata” adlı eseri yer alırken, ikinci bölümde Can Arslan’ın “Crossroads” (Kesişen Yollar) adlı çalışması sahneye taşınıyor. Koreograf Can Arslan, “Crossroads” adlı eseriyle izleyiciyi insanın içsel çatışmalarına, duygusal gelgitlerine ve hayatın farklı anlarında karşılaştığı seçim anlarına götürüyor.

'Tango Tutkusu' sahnede - Resim : 2

“AŞKI METAFORİK ANLAMDA ELE ALDIM”

Dansçıların farklı bir tekniğe açık olduklarını belirten Arslan, şunları söyledi:

- Benim tekniğim biraz daha neoklasik. Bu, onlar için yeni bir deneyimdi ama gayet iyi çalıştılar. Balenin konusu insanın kendi içindeki çelişkiler, duygularıyla ilişkileri ve aynı zamanda bunun dışarıya yansımasıyla başka insanlarla kesişen yolları konu ediyor.

- Esasında konu, bir erkeğin ya da bir insanın iki seçim arasında kalmasını işliyor. Ben daha çok aşkı metaforik anlamda ele aldım ama herkesin böyle anları vardır; aşk da olabilir, iş de olabilir. Bunu sahnede bir erkeğin iki kadın arasında kalmasıyla sembolize ettim. Tabii başka dansçılar da var. Onların da duygularını, çelişkilerini ve yollarının nasıl kesiştiğini göreceksiniz.

'Tango Tutkusu' sahnede - Resim : 3

ALTI AYRI BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

Astor Piazzolla'nın müziği üzerine inşa edilen “Tangata”, klasik bir hikaye anlatımı yerine, her biri farklı bir duyguyu yansıtan altı ayrı bölümden oluşuyor.

Projeyi “Ankara Devlet Balesi ve Türkiye’deki tüm dans toplulukları için büyük bir adım” olarak nitelendiren koreograf Ricardo Fernando, “Büyük hikayeler anlatmıyoruz ama müziğin verdiği hislerle dansçılar kendi yorumlarını katıyor. Kadın ve erkek arasında bir düet var, bu daha çok bir yarış gibi. Finalde büyük bir akorla ‘Don Kişot’ havası yakalanıyor. Ardından bir kadın solosu geliyor; etrafındaki erkekler onu bir diva gibi kaldırıyor. Kuartet dediğimiz bölümdeyse bir kız ve üç erkek sahnede; kız neredeyse sürekli havada. Bu bölüm yüksek dinamizmli bir düetle tamamlanıyor ve seyirciye güçlü bir karşıtlık duygusu veriyor.” diye konuştu.

'Tango Tutkusu' sahnede - Resim : 4

Tango Tutkusu, 15-17 Mayıs tarihlerinde Opera Sahnesi’nde sanatseverlerin karşısına çıkacak.