ABD merkezli elektrikli araç üreticisi Tesla, kasım ayında Fransa, Danimarka ve İsveç’teki satışlarının geçen yılın aynı dönemine kıyasla yarı yarıya düşmesiyle Avrupa’daki pazar payı kayıplarını durdurmakta zorlanmaya devam etti.
Şirket, en çok satan Model Y’nin yenilenmiş versiyonlarını piyasaya sürmesine rağmen gerilemeyi durduramadı. Ancak Norveç bu tabloyu bozarak Tesla için rekor bir aya sahne oldu.
Resmî verilere göre kasım ayı Tesla satışları, Fransa’da yüzde 58 düşerek 1593 adede, İsveç’te yüzde 59 düşerek 1466 adede ve Danimarka’da yüzde 49 azalarak 534 adede geriledi.
NORVEÇ'TE REKOR
Buna karşın Norveç’te Tesla kayıtları neredeyse üç katına çıkarak 6 bin 215 araca ulaştı ve yılın bitmesine bir ay kala ülkenin yıllık satış rekoru kırıldı.
Tesla’nın Avrupa’daki yavaşlaması, CEO Elon Musk’ın sağ görüşlü siyasi figürleri övmesinin kıtada protestolara yol açtığı geçen yılın sonlarında belirginleşmeye başlamıştı. Kasım ayında Fransa’nın güneyinde bir Tesla bayisindeki büyük yangın da soruşturma başlatılmasına sebep oldu. Musk siyasi yorumlarını son dönemde yumuşatmış olsa da şirketin Avrupa operasyonları toparlanmadı ve daha derin sorunlara işaret etti.
Analistler, Avrupa pazarının giderek kalabalıklaşması, Çinli markaların agresif girişi ve Tesla’nın yaşlanan ürün gamı nedeniyle rekabetin arttığını vurguluyor.
TESLA GERİLİYOR
Tüketici güveni de zayıflamış durumda. Veri analitiği ve danışmanlık şirketi Escalent’ın Reuters tarafından görülen çalışmasına göre, Avrupa’nın en büyük beş otomobil pazarından iki bini aşkın katılımcının yüzde 38’i Tesla’nın “yenilik etkisinin” kaybolduğunu ve markanın tasarım, kalite ve duygusal çekicilikte rakiplerinin gerisinde kaldığını düşünüyor.
Musk bu yılın büyük bölümünde robotik projelere ve hissedarların onayladığı 1 trilyon dolarlık yeni maaş paketine odaklanırken, Tesla da Model Y’nin yenilenmiş versiyonunu piyasaya sürerek alıcıları geri kazanmaya çalıştı. Ancak Almanya’da 40 bin Euro'dan satışa sunulan daha ucuz Model Y’lerden yalnızca sınırlı sayıda araç kasım ayının sonunda Avrupa’ya ulaşabildi.
BYD'NİN SATIŞLARI DA DÜŞTÜ
Model Y satışları İsveç’te yüzde 67 düşerek 426 adede inerken, Norveç’te yüzde 19 artışla 3 bin 648 araca çıktı. Danimarka’da ise Model Y kayıtları yüzde 74 gerileyerek 206 adet oldu. Buna karşın Model 3 kayıtları yüzde 29 artarak 326 adede ulaştı ve Mobility Denmark’a göre ülkenin en çok satan sekizinci modeli oldu.
Tesla’nın Çinli rakibi BYD'nin satışları da kasım ayında düşüş gösterdi. BYD satışları İsveç’te yüzde 51, Norveç’te ise yüzde 50,3 geriledi. Danimarka’da ise BYD satışları yüzde 6 arttı.
Airbus borsada çakıldıFinans