Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi’nin haziran ayı toplantılarının ilki dün gerçekleştirildi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Cüneyit Zorlu, konuşması sırasında iki fotoğraf göstererek eleştirilerde bulundu. Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya’nın yer aldığı ve almadığı iki toplantı fotoğrafını şöyle değerlendirdi:

- "Sizlere iki fotoğraf göstermek istiyorum. Birincisi Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Metin Genç’in yurt dışında olduğu anda gerçekleştirilen sel felaketinin konuşulduğu bir toplantıya ait fotoğraf. Burada bir kriz masası kuruldu ve Ortahisar Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Kaya ile bütün mülki amirlerle, kurum amirleri de orada.

- Dikkat çekmek istediğim ikinci fotoğraf ise Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Metin Genç’in yurt dışından dönerek katıldığı yine bütün mülki amirlerle kurum amirlerinin de bulunduğu bir toplantı fotoğrafı.

- Ama ne yazık ki Ortahisar Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Kaya bu toplantıda bulunmuyor. Bu organizasyonu kim yapmışsa yanlış yapmıştır.

- Başkanımızın yer almadığı toplantıda kamu görevlisi olmayan AKP İl Başkanı ve İlçe Başkanı buraya kurulmuş, burada denetleme görevinde midirler, gönüllü müdürler anlayamıyorum.

- Ayrıca niye burada diğer partilerin il başkanları yok, bunu da soruyorum. Kamuoyunun dikkatini bu konuya çekmek istiyorum ve yapılanın doğru olmadığını belirtiyorum."

Sel felaketinin ardından belediyelerin yetki ve sorumluluk alanlarıyla alakalı bir algı operasyonu yapıldığı değerlendirmesinde bulunan Zorlu, Ortahisar Belediyesi’ni ve Kaya’yı suçlama konusunda hazırda bekleyenler olduğunu öne sürerek, şöyle konuştu:

'HAZIR BEKLEYEN BİR GÜRUH VAR'

- "Tabii burada özellikle Büyükşehir Belediyesi sorumludur. Karayolları da sorumludur, DSİ de sorumludur. Çünkü birisi menfez yapmış, derenin üstünü kapatmış, diğeri kapalı menfezin eğimini, kesitini ayarlayamamış.

- İşte Beşirli’de gördük… 300-400 metre uzunluğundaki menfezlerin içleri temizlenmemiş, kimsenin de umurunda olmamış. Bu, Ortahisar Belediyesi olarak bizlerin değil, Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğundaydı.

- Bu durum 1 yıllık Ortahisar Belediye Başkanına mal edilemeyecek bir konudur. Fakat ne yazık ki bu da yapıldı. Zaten bizleri suçlama konusunda hazır bekleyen bir güruh var. Bunlar yandaş basın ve Trabzon’daki bir iki tane yayın organından oluşuyor.

- Bu yandaş medya başkanımızın turizm konusundaki değerlendirmelerini çarpıtarak manşetlerini süslemişlerse, sizin de sel felaketi sırasında yurtdışında bulunup horon oynamanızın görüntülerini servis etmelerini de doğru bulmuyorum.

- Bu bağlamda Sayın Başkanımız Ahmet Kaya’ya yapılan haksızlığı da kınıyorum. Bu haberleri yaptırarak, bizim hakkımızda karalama yaptıklarını sanıyorlar.”

Sel felaketinin ardından Ortahisar ilçesinde yaklaşık 200 milyon liralık yapı zararı oluştuğu bilgisini aktaran Zorlu, bu bilginin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile de paylaşıldığını söyledi.

Zorlu, selden etkilenen esnafın zararının giderilmesi konusunun takipçisi olduklarını aktararak, şunları söyledi:

'200 MİLYON TL'LİK YAPI ZARARI OLUŞTU'

- "Ortahisarımızda zarar tespiti için incelemeler devam ediyor. Zararımızı AFAD’a da bildireceğiz ama çok da umudum yok çünkü Araklı’daki sel felaketinde bile sadece 50 milyon liralık bir yardım yapılmıştı. Bu Araklı’da çalışan iş makinelerinin yakıt masrafına bile yetmedi.

- Bunun dışında bir de sanıyorum Ortahisar halkı yine cezalandırılıyor. ‘3-4 milyon lira zararım var’ diyen, bodrum katlarını su basan duvarları yıkılan esnafların durumu ortada.

- ‘Bu insanlara can suyu verilecek" denildi sürekli, biz de ‘300-500 bin lira verilir herhalde’ diye düşünürken 20 bin TL verdiniz.

- Kurban kessinler diye verdiniz belki ama bu para kurban kesmeye bile yetmiyor. Bu esnaflara tekrar para verilecek mi ya da ne zaman verilecek bunların her zaman takipçisi olacağız ve bunu da her mecliste gündeme getireceğiz, halkımıza da duyuracağız."

'BİZİM KADROMUZ DAHA İYİ YAPAR'

İmar Kanunu’nun 18. maddesinin uygulanmasıyla ilgili Büyükşehir Belediyesi’nin Ortahisar’da yaptığı ihdaslara itiraz eden Zorlu, şunları kaydetti:

- "İmar uygulaması olan 18. madde uygulamasını yapma yetkisi ilçe belediyelerindedir. Bazı durumlarda bu yetki büyükşehir belediyesine geçebilir.

- Bu durumlar da şunlardır; ilçe belediyeleri teknik veya kadro yetersizliği yaşarsa ki bizim böyle bir eksikliğimiz yoktur, kadromuzdan da son derece memnunuz, hatta iddia ediyorum bizim kadromuz 18. madde uygulamalarını Büyükşehir’den daha iyi yapar.

- Bir diğer sebep ise imar planlarının büyük ölçekli bir projeyle ilgili olmasıdır. Üçüncü sebep ise Ortahisar Belediyesi’nin uygulamayı zamanında ve uygun şekilde yapmamasıdır ki böyle bir durumun olmadığını hepimiz biliyoruz.

- Dördüncü sebep de siyasi ya da idari uyumsuzluk nedeniyle, büyükşehrin müdahale etmesidir. Bu maddeyle de alakalı siyasi bir kaygınız olduğunu düşünmüyorum. Bizim yok, sizin de olmaması lazım.

- Çünkü hepimizin amacı bu şehre hizmet etmektir. Son olarak da ilçe belediyesinin meclis kararıyla 18. madde uygulaması yetkisini büyükşehre devretmesi var. Bunu Dernekpazarı, Hayrat yapabilir ama Ortahisar ilçesi bunu yapmıyor.

- Biz bu yetkiyi kendimiz kullanıyoruz. Şimdi de Ortahisar ilçesinde Murat Zorluoğlu döneminde yapılmayan, küçük küçük ihdaslar yapıyorsunuz. Bu belki de Ortahisar Belediyemizden ayrılıp büyükşehre gelen arkadaşların tavsiyesidir.

- Büyükşehir buna neden tenezzül ediyor merak ediyorum. Sizin buna ihtiyacınız mı var? Bizim var, bırakın ilçemizi biz yönetelim, ihdasları biz yapalım. Bu uygulama yanlıştır. Bu konuda acil bir toplantı talep ediyorum."