ABD Columbia Bölgesi Temyiz Mahkemesi, Ulusal Muhafız birliklerinin 11 Aralık’a kadar Washington’dan ayrılmasını şart koşan alt mahkeme kararını askıya aldı. Karar, nihai bir hüküm olmasa da ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetiminin yaz aylarında başlattığı ve 26 Kasım’da iki Ulusal Muhafız üyesinin Beyaz Saray yakınlarında vurulmasıyla daha da genişlettiği konuşlandırmanın sürdürülmesini mümkün kılıyor.

Trump’ın yaz boyunca başkentte konuşlandırdığı Ulusal Muhafız sayısı 2 bini aşarken birlikler, Washington DC’nin yanı sıra Louisiana, Mississippi, Ohio, Güney Carolina, Batı Virginia, Georgia ve Alabama’dan gelen askerlerden oluşuyor.

ALT MAHKEME KARARI VE YENİ GERİLİM

ABD Bölge Yargıcı Jia Cobb, 20 Kasım’da verdiği kararda konuşlandırmanın büyük olasılıkla hukuka aykırı olduğunu belirterek geçici bir engelleme getirmişti. Ancak karar, birliklerin çekilebilmesi ve hükümetin itiraz edebilmesi için üç hafta ertelenmişti.

Bu sürede konuşlandırmayı azaltmak yerine Trump, iki Batı Virginia Ulusal Muhafız üyesine yapılan silahlı saldırının ardından başkente 500 ek asker gönderdi. Yaralanan iki askerden biri daha sonra yaşamını yitirdi.

Saldırıyla ilgili 29 yaşındaki bir Afgan vatandaşının suçlandığı açıklandı. Olay sonrası Trump, göçmen karşıtı söylemini sertleştirerek “üçüncü dünya ülkelerinden göçü durdurduğunu” ilan etti.

POLİS YETKİLERİ ÜZERİNE ÇEKİŞME

Washington Başsavcısı Brian Schwalb, 4 Eylül’de açtığı davada Trump’ı kentin kolluk yetkilerini hukuksuz biçimde gasp etmekle suçladı. Schwalb, federal askerlerin sivil polis görevi üstlenmesini yasaklayan düzenlemelerin ihlal edildiğini savundu.

Washington bir eyalet olmadığı için başkanın başkentte özel yetkilere sahip olduğunu belirten federal hükümet avukatları ise davayı “siyasi bir gösteri” olarak nitelendirdi ve başkanın Ulusal Muhafızları yerel yönetimin onayı olmadan konuşlandırabileceğini ileri sürdü.

Trump yönetimi Los Angeles, Chicago ve Portland gibi Demokratlarca yönetilen şehirlerde de benzer konuşlandırmalar planlıyor. Bu şehirlerin yöneticileri ise federal birliklerin şehirlerine gönderilmesini engellemek için dava açmış durumda.

YÜKSEK MAHKEME DEVREYE GİREBİLİR

Ülke genelinde farklı mahkemeler Trump’ın bu konuşlandırmalarına karşı kararlar verirken, Yüksek Mahkeme’nin Chicago’daki davayla ilgili yakında kritik bir karar açıklaması bekleniyor. Bu kararın diğer şehirlerdeki konuşlandırmalar için de emsal niteliği taşıyabileceği belirtiliyor.