Dell Technologies’ın kurucusu ve Üst Yöneticisi Michael Dell, hem şirketinin performansı hem de kişisel servetindeki artışla dikkat çekici bir yıl geçiriyor.
61 yaşındaki Dell’in serveti 2026’da 83,5 milyar dolar artarak 223 milyar dolara yükseldi. Dell Technologies hisseleri ise yapay zekâ kaynaklı büyümenin etkisiyle yüzde 240 değer kazandı.
Dell’in son dönemde ABD Başkanı Donald Trump ile kurduğu yakın ilişki de öne çıktı. Trump, 6 Temmuz’da Beyaz Saray’da düzenlenen Trump Accounts tanıtımında gazetecilere, “Gidin ve bir Dell bilgisayar alın” dedi. Trump, benzer bir tavsiyeyi mayıs ayında da dile getirmişti.
Michael Dell, aynı gün Trump ile Beyaz Saray’ın Gül Bahçesi’nde öğle yemeğinde bir araya geldi.
TRUMP ACCOUNTS PROGRAMINA 6,25 MİLYAR DOLARLIK KATKI
Michael Dell ve eşi Susan Dell, aile vakıfları aracılığıyla Trump Accounts programına aralık ayında 6,25 milyar dolarlık katkı sağladı.
Çocuklara yönelik yatırım ve tasarruf hesaplarını kapsayan program, Dell çifti ile Trump yönetimi arasındaki ilişkinin merkezinde yer aldı. Michael ve Susan Dell, program kapsamında düzenlenen çeşitli Beyaz Saray etkinliklerinde de ABD Başkanı’nın yanında görüntülendi.
Michael Dell’in programa ilgisinin en az bir yıl öncesine dayandığı belirtildi. Dell, Haziran 2025’te düzenlenen ve daha sonra Trump Accounts adını alan ilk “Invest America” toplantısına katıldı.
Dell, aralık ayında CNBC’ye yaptığı açıklamada, çocuklar için yatırım hesaplarına kaynak aktarma fikriyle ilk kez 2021 civarında ilgilenmeye başladığını söylemişti.
Dell Vakfı’nın yardım faaliyetleri uzun süredir çocuklar, eğitim ve ekonomik fırsatlar üzerinde yoğunlaşıyor.
TRUMP İLE İLİŞKİLER İKİNCİ DÖNEMDE GÜÇLENDİ
Michael Dell, Trump’ın ilk başkanlık döneminde de yönetimle temas kurmuştu. ABD Başkanı’nın Amerikan Üretim Konseyi’ne katılan Dell, iş dünyası temsilcileriyle yapılan ilk gün toplantısında da yer almıştı.
Ancak iki isim arasındaki ilişki, Trump’ın ikinci döneminde daha görünür hale geldi.
Dell, mart ayında Marc Andreessen, Jensen Huang ve Mark Zuckerberg ile birlikte ABD Başkanı’nın Bilim ve Teknoloji Danışmanları Konseyi’ne katıldı. Dell daha önce George W. Bush döneminde de aynı konseyde görev yapmıştı.
Michael Dell ayrıca mayıs ayında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman onuruna Beyaz Saray’da düzenlenen akşam yemeğine katıldı.
Beyaz Saray Sözcüsü Kush Desai, Michael ve Susan Dell’i çalışan ailelerin milyonlarca çocuğu için Trump Accounts programına milyarlarca dolar aktaran “vatanseverler” olarak nitelendirdi.
ŞİRKET HİSSELERİ TRUMP’IN AÇIKLAMASIYLA YÜKSELDİ
Dell Vakfı’nın programa yaptığı bağışın açıklanmasının ardından Donald Trump’ın 1 milyon doların üzerinde Dell Technologies hissesi satın aldığı belirtildi.
Trump, nisan ayında Dell hisselerinin en az 50 bin dolarlık bölümünü sattı. Satış miktarının 100 bin dolara kadar çıkmış olabileceği ifade edildi.
Dell Technologies, şubat ayında ABD Savunma Bakanlığı ile 10 milyar dolarlık sözleşmesini yeniledi. ABD Donanması Bilgi Teknolojileri Direktörü Barry Tanner, sözleşmenin rekabetçi bir değerlendirme sürecinin ardından verildiğini söyledi.
Dell hisseleri, Trump’ın geçen hafta şirketin dizüstü bilgisayarlarını tavsiye etmesinin ardından yükseldi.
YAPAY ZEKÂ ALTYAPISI BÜYÜMEYİ HIZLANDIRDI
Michael Dell, şirketinin yaklaşık yüzde 40’ına sahip. Dell Technologies, yapay zekâ altyapısına yönelik ürün ve hizmetlerinden sağladığı büyümeyle güçlü bir dönem geçiriyor.
Şirket, mayıs ayında 2018’de yeniden halka açılmasından bu yana en güçlü çeyreklik sonuçlarını açıkladı. Dell Technologies’ın geliri 43,8 milyar dolara ulaştı.
Şirketin büyümesinde yapay zekâ altyapısındaki konumu belirleyici oldu. Grafik işlemciler, bellek, ağ teknolojileri, soğutma sistemleri, depolama ve hizmetler sunan Altyapı Çözümleri Grubu’nun geliri, ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 181 arttı.
Dell Technologies, yeni büyüme dönemine hazırlanmak amacıyla şirket içi operasyonlarını da yeniden yapılandırıyor. İşletmede kullanılan sistem ve programlar yenilenirken, işten çıkarmalar ve doğal çalışan kaybıyla son üç yılda personel sayısı 36 bin azaltıldı.
Şirketin ocak ayı itibarıyla yaklaşık 97 bin çalışanı bulunuyordu.
İŞ DÜNYASI İLE SİYASET ARASINDAKİ YAKINLAŞMA
ABD iş dünyasının Trump’a yaklaşımı, başkanın ilk dönemine kıyasla değişti. İlk dönemde Trump ile yakın ilişki kurmak bazı şirketler açısından itibar riski olarak değerlendirilirken, ikinci dönemde çok sayıda iş dünyası yöneticisi yönetimle daha yakın çalışmaya başladı.
Trump’ın hukuk şirketleri, medya kuruluşları, üniversiteler ve Dünya Kupası organizatörleri üzerinde baskı kurduğu bir dönemde, yöneticiler açısından başkanın desteğini kazanmak veya eleştirilerinden kaçınmak önemli bir unsur haline geldi.
Rice Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme ve Kamu Politikası Profesörü Douglas Schuler, Michael ve Susan Dell’in diğer bazı büyük şirket yöneticileri kadar siyasi destekleriyle öne çıkmadığını belirtti.
Schuler, Dell çiftinin siyasi bağışlarını iki büyük partiye ve şirketin faaliyetleriyle ilişkili Kongre üyelerine yönlendirdiğini söyledi.
Şirketlerin pazar stratejilerini hükümetlerle temas, hayır faaliyetleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği gibi pazar dışı girişimlerle desteklediğini belirten Schuler, bu yaklaşımın finansal performansa katkı sağlayabileceğini ancak siyasi faaliyetlerin şirketlerin veya yöneticilerin mali sonuçlarını doğrudan güçlendirdiğini göstermenin zor olduğunu ifade etti.
Schuler, “Kişisel olarak ya da şirket olarak fayda sağlamış olmaları mümkün mü? Kesinlikle. Bunu göstermek kolay mı? Hayır” değerlendirmesinde bulundu.
Trump ise Trump Accounts programının tanıtımında Michael ve Susan Dell için, “Gerçekten inanılmaz insanlar” ifadesini kullandı.