SERKAN ÜSTÜN / NEFES

İsviçre bankası UBS'in yayımladığı Küresel Servet Raporu'nda Türkiye ile ilgili çarpıcı detaylar dikkat çekti.

Dünyada zengin sayısının ve servet büyüklüğünün hızlı şekilde arttığını ortaya koyan raporda, Türkiye'deki milyoner sayısındaki artışa da dikkat çekildi.

Rapora göre dünyadaki milyarder sayısı geçen yıl yüzde 13,1 artışla 3 bin 302’ye ulaştı. Küresel kişisel servet 2025’te yüzde 10,8 arttı. Bu oran, 2017’den bu yana kaydedilen en hızlı artış oldu.

RAPORDA ÇARPICI TÜRKİYE DETAYI

Nefes.com.tr'nin incelediği raporun ayrıntılarına göre, Türkiye, 2024–2025 yılları arasında dolar milyoneri sayısının en hızlı arttığı ikinci ülke oldu. Dolar milyoneri sayısının en hızlı arttığı ilk ülke yüzde 8'le Litvanya oldu. Türkiye'deki dolar milyoneri sayısı ise 6,4 artış gösterdi.

Türkiye önceki yıl milyoner sayısının en hızlı arttığı ülke olmuştu.

2025 yılında Türkiye'de 5 bin 650 kişi daha dolar milyoneri statüsüne katıldı. Raporda yer alan "UBS Milyoner Endeksi" verilerine göre Türkiye'deki toplam dolar milyoneri sayısı 93 bin seviyesinde oldu.

SERVET EŞİTSİZLİĞİNDE İLK 10'DAYIZ

2025 yılı verilerine göre Türkiye'nin servet dağılımındaki eşitsizliği ölçen Gini katsayısı 0,73 olarak hesaplandı. Bu skorla Türkiye, raporda incelenen 56 pazar arasında servet eşitsizliğinin en yüksek olduğu 10. ülke konumuna yerleşti.

Öte yandan Türkiye, yetişkin başına düşen brüt servet içinde finansal varlıkların payının en düşük olduğu pazar olarak öne çıktı. Raporda bu oran Türkiye için yüzde 20'nin altında olarak belirtildi.