Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Sözcüsü ve Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, haftalık basın toplantısını gerçekleştirdi.

BEDİR MUTABAKAT ZAPTI

21 Ekim’de Doha’da Türkiye, Katar, Pakistan ve Endonezya arasında imzalanan "Bedir Mutabakat Zaptı" ve "Mekke Savunma İttifakı" oluşumuna değinen Tuğamiral Aktürk, bu adımın katılımcı ülkeler arasındaki derin dostluk ve ortak çalışma vizyonunun bir kanıtı olduğunu belirtti.

Aktürk, " Libya Anlaşmasının Onaylanması ve AB ile Yunanistan’a Net Yanıt Toplantıda, Türkiye ve Libya arasında 2019 yılında hayata geçirilen "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası"nın 20 Ekim 2026 tarihinde Libya Temsilciler Meclisi'nden geçmesi de değerlendirildi.

Bu kararı büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını belirten Aktürk, onayın anlaşmanın uluslararası hukuka uygunluğunu tescillediğini ve iki ülke arasındaki stratejik bağları daha da kuvvetlendirdiğini ifade etti.

TÜRKİYE KATAR'DAN EUROFIGHTER ALACAK

Aktürk, Katar’dan Eurofighter Typhoon tedariki ve 2027 yılı savunma bütçesine de ilişkin bilgi verdi.

"Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın harekât ihtiyaçlarının karşılanması maksadıyla Katar’dan Eurofighter Typhoon uçağı tedarikine yönelik çalışmalar devam etmektedir. Bu kapsamda, Ağustos ve Eylül aylarında gerçekleştirilen heyetler arası toplantılarda; tedarik edilecek uçak ve mühimmatın kapsamı, pilot ve bakım personelinin eğitimleri ile uçakların idame ve işletmesine yönelik teknik ve lojistik destek hususları ele alınmıştır. Katar tarafından taslak eğitim programı ve satış sözleşmesinin hazırlanarak ülkemize gönderilmesi beklenmektedir." açıklamasını yaptı.